Een motie is een middel van de gemeenteraad, waarmee de raad een oordeel uitspreekt of een wens/ verzoek doet aan het college van B&W. Hier vindt u de moties die de gemeenteraad heeft behandeld. Van de moties die zijn aangenomen kunt u volgen hoe deze worden afgehandeld (deze staan op status 'in behandeling'/ 'afgehandeld').
Een amendement is een voorstel tot wijziging of aanpassing van een te nemen raadsbesluit. Raadsleden kunnen deze tijdens de raadsvergadering indienen.
Leden van de gemeenteraad kunnen schriftelijke vragen (volgens art. 35) stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Hier vindt u alle vragen die zijn gesteld en de bijbehorende beantwoording.
In de vergaderingen van de raad en de algemene raadscommissie doet het college van burgemeester en wethouders toezeggingen aan de gemeenteraad, of maakt het afspraken om vragen die in de vergadering zijn gesteld schriftelijk te beantwoorden. In dit overzicht wordt bijgehouden welke toezeggingen en afspraken zijn gedaan en hoe deze worden nagekomen.
Tijdens raadsvergaderingen kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders, over onderwerpen die niet op de agenda staan. Deze worden vooraf ingediend en worden waar mogelijk tijdens de raadsvergadering door de portefeuillehouder beantwoord.
Regelmatig krijgt de gemeenteraad brieven van inwoners, verenigingen, bedrijven of organisaties. Hier vindt u een overzicht van de brieven die aan de raad zijn gestuurd. Om privacy redenen worden ze geanonimiseerd geplaatst. Bij elke raadsvergadering wordt de actuele lijst ingekomen stukken geagendeerd.
Het college van burgemeester en wethouders vergadert wekelijks. Tijdens die vergaderingen worden besluiten genomen; bekijk deze openbare collegebesluiten met bijbehorende stukken.
Op grond van de Wet open overheid (Woo) artikel 5.1 (1e en 2e lid) kan geheimhouding worden opgelegd aan stukken die aan de gemeenteraad, college of raadscommissie worden overlegd.
Het presidium is een overlegorgaan van de gemeenteraad, bestaande uit de fractievoorzitters van elke politieke partij in de raad, burgemeester (als voorzitter van de raad), griffier en gemeentesecretaris. Het presidium bepaalt de agenda's voor de raadsvergadering, algemene raadscommissie en politiek forum. Daarnaast gaat het presidium over 'huishoudelijke' zaken van de gemeenteraad.