Elke vier jaar kiezen de inwoners van Winterswijk (vanaf 18 jaar) de 21 gemeenteraadsleden tijdens de gemeenteraadsverkiezing. Deze raadsleden fungeren als volksvertegenwoordigers, de raad bepaalt de hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid en besluit welke plannen het college van burgemeester en wethouders moet uitvoeren, en controleert of dit op de afgesproken manier en op tijd gebeurt.
In de gemeenteraad van Winterswijk heeft elk raadslid stemrecht. Raadsleden van dezelfde politieke partij vormen samen een fractie in de raad. In de huidige raadsperiode (2022-2026) zijn zeven fracties vertegenwoordigd. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad.
De gemeenteraad komt maandelijks bijeen voor de officiële raadsvergadering. In deze raadsvergadering debatteren de raadsleden over allerlei onderwerpen en neemt de gemeenteraad besluiten. Op de agenda staan akkoordstukken (onderwerpen waarover meteen gestemd wordt) en bespreekstukken (onderwerpen waarover nog eerst gesprek plaatsvindt).
De meeste onderwerpen worden eerst in een vergadering van de algemene raadscommissie (zie andere vraag in deze vraagbaak) besproken, voordat het onderwerp in de raadsvergadering wordt behandeld.
In de vergaderkalender kunt u zien wanneer de gemeenteraad vergadert en vindt u de agenda en vergaderstukken.
De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. U kunt u bij de vergaderingen aanwezig zijn. De gemeenteraad vergadert in het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Ook kunt u de vergaderingen altijd volgen via een livestream op deze website.
Heeft u vragen over vergaderingen van de gemeenteraad? Neem dan contact op met de griffie (0543-543543 of griffie@winterswijk.nl).
De gemeenteraad van Winterswijk heeft een algemene raadscommissie ingesteld. Onderwerpen waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen, worden eerst in de algemene raadscommissie besproken. Er vindt overleg plaats met het college van burgemeester en wethouders, zo kunnen de raads- en commissieleden hun standpunt vormen.
Dit is ook het uitgelezen moment voor u als inwoner om uw mening/ standpunt kenbaar te maken. U hebt de mogelijkheid om bij aanvang van de algemene raadscommissie in te spreken (zie Inspreken publiek in deze vraagbaak) over de onderwerpen die aan bod komen en hiermee uw invloed uit te kunnen oefenen op de raadsleden.
Alle raadsleden zijn lid van de algemene raadscommissie, maar er zijn ook commissieleden die geen gemeenteraadslid zijn. Deze commissieleden worden door de fractie benoemd en leggen de eed/ belofte af in een raadsvergadering. Zij hebben geen stemrecht zoals de raadsleden.
De algemene raadscommissie vergadert maandelijks. Op de agenda staan onderwerpen die na behandeling ter besluitvorming geagendeerd worden in de raadsvergadering. Hier bepalen de aanwezige raads- en commissieleden of de onderwerpen als akkoordstuk (zonder verdere discussie) of als bespreekstuk door gaan naar de raadsvergadering.
De vergaderingen van de algemene raadscommissie zijn openbaar. U kunt u bij de vergaderingen aanwezig zijn. De algemene raadscommissie vergadert in het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Ook kunt u de vergaderingen altijd volgen via een livestream op deze website.
In de vergaderkalender ziet u wanneer de algemene raadscommissie vergadert en vindt u de agenda en vergaderstukken.
Heeft u vragen over de vergaderingen van de algemene raadscommissie? Neem dan contact op met de griffie (0543-543543 of griffie@winterswijk.nl).
Het politiek forum is erop gericht om raads- en commissieleden vroegtijdig bij nieuwe plannen en nieuw beleid te betrekken. De onderwerpen in het politiek forum zijn vaak niet direct gericht op besluitvorming.
Tijdens het politiek forum is er vaak ook ruimte voor betrokken inwoners, verenigingen en ondernemers om hun mening te laten horen over de onderwerpen.
De bespreking van een onderwerp tijdens het politiek forum wordt een 'sessie' genoemd. Tijdens een politiek forum kunnen twee sessies tegelijkertijd worden geagendeerd.
Informatieve sessie
Raads- en commissieleden worden geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen en plannen. Raads- en commissieleden en andere aanwezigen kunnen vragen stellen, maar er is geen ruimte voor politieke discussie en er worden geen politieke meningen gevraagd. De leden van de algemene raadscommissie zijn lid van het politiek forum.
In de vergaderkalender kunt u zien wanneer er een politiek forum is en vindt u de agenda en eventuele vergaderstukken. Ook wordt hier naderhand de gegeven presentatie geplaatst, ter informatie.
De vergaderingen van het politiek forum zijn openbaar en worden niet uitgezonden. U kunt de bijeenkomst niet volgen via een livestream.
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn. De bijeenkomsten van het politiek forum vinden doorgaans plaats in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk.
Heeft u vragen over het politiek forum, of wilt u zelf iets agenderen in het politiek forum? Neem dan contact op met de griffie ((0543) 543 543 of griffie@winterswijk.nl).
Het presidium wordt gevormd door de fractievoorzitters van alle partijen en staat onder leiding van de voorzitter van de raad, de burgemeester. Tijdens vergaderingen van het presidium zijn ook de gemeentesecretaris/ algemeen directeur en de griffier aanwezig.
Het presidium stelt de voorlopige agenda's voor de raads- en commissievergaderingen en politieke forums vast. Ook houdt het presidium zich bezig met procedures en het functioneren van de gemeenteraad in algemene zin.
Een amendement is een wijziging in een raadsvoorstel, ingediend door een of meerdere raadsleden bij de raadsvergadering. Deze wijziging kan vele vormen aannemen, niet alleen de toevoeging van tekst maar ook het verwijderen van overbodige of onjuiste tekst.
Als een meerderheid van de gemeenteraad voor het amendement stemt, wordt het oorspronkelijke raadsvoorstel gewijzigd vastgesteld.
Een motie is een uitspraak (in de meeste gevallen een verzoek) van een gemeenteraadslid aan het college van B&W, om iets te doen of juist niét te doen.
Een raadslid stelt eerst een motie op en zoekt daarna vaak steun bij andere gemeenteraadsleden. De raadsleden stemmen over de motie in de gemeenteraadsvergadering. Bij voldoende stemmen (meerderheid) wordt de motie aangenomen.
Bij een motie vreemd (of motie vreemd aan de orde) gaat het over een onderwerp dat niet op de agenda staat.
De gemeente Winterswijk wil dat iedereen alle informatie op onze websites goed kan gebruiken. Daarom besteden we aandacht aan gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en vindbaarheid.
Websites van de overheid moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen. Dat staat in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Daarover moeten we verantwoording afleggen in een toegankelijkheidsverklaring.
Toegankelijkheidsverklaring
De website https://winterswijk.bestuurlijkeinformatie.nl voldoet nog niet aan alle eisen op het gebied van toegankelijkheid.
Deze website heeft toegankelijkheidsstatus B
Overzicht toegankelijkheidsverklaringen gemeente Winterswijk
Toegankelijkheidsverklaringen van andere websites die ook onder onze verantwoordelijkheid, vallen vindt u op www.winterswijk.nl/toegankelijkheidsverklaringen.
Problemen met toegankelijkheid melden
Heeft u vragen of opmerkingen? Of wilt u een pagina gebruiken die niet toegankelijk blijkt? Neem dan contact met ons op via gemeente@winterswijk.nl. Of bel ons via het telefoonnummer: 0543 543 543.
Meer informatie
Meer informatie over digitale toegankelijkheid vindt u op de website www.digitoegankelijk.nl van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.
De 21 raadsleden zijn volksvertegenwoordigers uit de gemeente. Heeft u vragen of zorgen die u wilt delen met een gemeenteraadslid? Iedereen kan rechtstreeks contact opnemen met een lid van de gemeenteraad via e-mail.
Ook kunt u altijd via de griffie uw verzoek/ informatie/ vraag delen, dan zorgt de griffie dat het bij alle raads- en commissieleden terecht komt.
Als u een email of brief stuurt naar de gemeenteraad, dan wordt deze op de lijst Ingekomen stukken geplaatst. Deze wordt geanonimiseerd geplaatst, om privacy redenen.
Inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat
U kunt in een openbare raadsvergadering het woord voeren tijdens het agendapunt Spreekrecht publiek. U spreekt alleen in over een onderwerp dat niet op de agenda van de gemeenteraad staat.
Inspreken over een onderwerp dat wél op de agenda staat
Wilt u inspreken over een geagendeerd onderwerp? Dit kan alleen tijdens de Algemene raadscommissie (doorgaans twee weken voorafgaand aan de raadsvergadering). Hier heeft uw bijdrage namelijk de meeste invloed, omdat de raadsfracties tijdens/ na de algemene raadscommissie hun standpunt vormen.
Aanmelden voor inspreken
Neem voor aanvang van de vergadering contact op met de raadsgriffie (0543-543543 of griffie@winterswijk.nl).
Gang van zaken
U krijgt bij het agendapunt Spreekrecht publiek het woord, vrijwel aan het begin van de vergadering. U spreekt de gemeenteraad aan, niet het college van B&W.
De gezamenlijke spreektijd voor insprekers bedraagt maximaal 30 minuten. U krijgt maximaal 5 minuten het woord. De voorzitter verdeelt de spreektijd evenredig over de insprekers bij meer dan zes insprekers; melden zich over hetzelfde onderwerp meer insprekers, dan is over dat onderwerp de totale inspreektijd niet meer dan twee keer de individuele spreektijd.
Raadsleden kunnen na de inspraak korte vragen stellen aan de inspreker of om een korte reactie vragen aan het college.
In de volgende gevallen kunt u niet inspreken:
- Besluit van gemeentebestuur waartegen bezwaar en beroep openstaat/ heeft opengestaan.
- Benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen.
- Een gedraging waarover een klacht op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan/ kon worden ingediend.
- Een onderwerp dat als raadsvoorstel op de agenda staat (inspraakgelegenheid tijdens algemene raadscommissie, voorafgaand aan de raadsvergadering).
U kunt in een openbare vergadering van de algemene raadscommissie het woord voeren. U kunt alleen inspreken over een onderwerp dat op de agenda van de raadscommissie staat. Hier heeft uw bijdrage namelijk de meeste invloed, omdat de raadsfracties tijdens en na de algemene raadscommissie hun standpunt zullen vormen.
Inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat
U kunt in een openbare raadsvergadering het woord voeren (doorgaans twee weken na de algemene raadscommissie).
Aanmelden voor inspreken
Neem voor aanvang van de vergadering contact op met de griffie (0543-543543 of griffie@winterswijk.nl).
Gang van zaken
U krijgt bij aanvang van de vergadering het woord. Onderwerpen waarbij insprekers het woord voeren worden - voor zover mogelijk - aan het begin van de vergadering behandeld.
De gezamenlijke spreektijd voor insprekers bedraagt maximaal 30 minuten. Elke inspreker krijgt maximaal 5 minuten het woord. De voorzitter verdeelt de spreektijd evenredig over de insprekers bij meer dan zes insprekers.
Het woord kan niet gevoerd worden over:
a) een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar en beroep openstaat of heeft opengestaan;
b) benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;
c) een gedraging waarover een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend.
d) een onderwerp dat niet op de agenda staat. Hiervoor is gelegenheid tijdens een raadsvergadering.
Het is altijd mogelijk een brief of e-mail te sturen naar de gemeenteraad. Deze mag overal over gaan; zo kan het zijn dat u aandacht wil vragen over een onderwerp, of dat u uw mening over een onderwerp, waar de raad een besluit over moet nemen, wilt geven.
U richt uw brief (met eventuele bijlagen als foto's, plattegronden of krantenartikelen) altijd aan de gemeenteraad. Per e-mail stuurt u deze naar griffie@winterswijk.nl of per post naar:
Gemeente Winterswijk
T.a.v. de gemeenteraad
Stationsstraat 25
7101 GH Winterswijk
(indien u uw brief ook richt aan het college van B&W, dan zorgt de griffie dat deze ook wordt doorgestuurd)
Een brief of e-mail die is gericht aan de gemeenteraad wordt op de lijst Ingekomen stukken geplaatst. Zo nemen alle raads- en commissieleden kennis van de inhoud en kunnen zij eventueel contact met u zoeken.
Uw brief wordt geanonimiseerd geplaatst, om privacy redenen.
Elke raadsvergadering wordt de lijst Ingekomen stukken behandeld; daar kunnen raadsleden vragen stellen aan het college aangaande de stukken en de voorgestelde behandelvoorstellen bekrachtigen. Zo kan de raad:
* de brief ter kennisgeving aannemen (u ontvangt een reactie dat uw brief is geplaatst op de lijst)
* de brief door het college van B&W laten afdoen (u ontvangt een inhoudelijke reactie van een behandelend ambtenaar)
* indien de brief bij een nog te nemen beslissing betrokken dient te worden, de brief voor pre-advies door te geleiden naar het college van B&W. Uw zienswijze (en het daarbij behorende advies vanuit het college) wordt dan eveneens toegevoegd aan de stukken van dat agendapunt.
U bepaalt waarover de gemeenteraad praat...
U kan een voorstel bij de gemeenteraad indienen. Dit heet “burgerinitiatief”.
U kan ook een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Dat heet “burgeragendering”.
Voor alle informatie, de mogelijkheid tot indienen en de onderliggende verordening vindt u bij Burgerinitiatief/burgerattendering.