Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 23 maart 2023

19:30
Locatie

Raadhuis, mevr. Kuipers-Rietbergplein 1

Voorzitter
Burgemeester B.J.J. Bengevoord
Toelichting

U bent als publiek van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. Zodra de zaal vol is, kunt u de vergadering op een scherm in de trouwzaal volgen of via de livestream op www.winterswijk.nl/gemeenteraad (klik op ‘uitzending bekijken’).


Insprekers kunnen zich tot aanvang van de vergadering aanmelden bij de raadsgriffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Mededelingen
  4. 4

    In de raadsvergadering van 16 februari jl. is de heer A. de Boer benoemd als directeur van de Rekenkamer Aalten, Oost Gelre en Winterswijk (AOGW). Door zijn afwezigheid heeft de beëdiging nog niet plaatsgevonden. De heer De Boer zal de ambtsbelofte afleggen om zijn functie als directeur van de Rekenkamer Aalten, Oost Gelre en Winterswijk (AOGW) te kunnen vervullen.

  5. 5
    Spreekrecht publiek
  6. 7
    Open debatronde
  7. A
    Akkoordstukken
  8. A.1

    Op 1 juli 2021 is de Alcoholwet in werking getreden. Deze vervangt de Drank- en Horecawet. De nieuwe wet is in grote lijnen niet gewijzigd maar gemeenten hebben wel enkele nieuwe regelingsbevoegdheden gekregen. Ook zijn er enkele wijzigingen aangebracht m.b.t. de verkoop van alcohol op afstand (via internet) en het stunten met prijzen van alcoholische dranken. Tenslotte zijn de zgn. inrichtingseisen enigszins versoepeld en worden deze nu in het Bouwbesluit geregeld. Naar aanleiding van deze wetswijziging moet de gemeentelijke Drank- en Horecaverordening worden vervangen door een nieuwe verordening en inhoudelijk worden aangepast aan de nieuwe wet. Het college stelt de raad voor om de Alcoholverordening Winterswijk 2023 vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  9. A.2

    De netwerkbedrijven hebben een zeer grote investeringsopgave, onder meer gelet op de energietransitie. Veel aandeelhouders die Alliander in 2021 een lening hebben verstrekt, hebben Alliander opgeroepen te onderzoeken of en onder welke voorwaarden een bijdrage van de Staat mogelijk is. De Staat en de netwerkbedrijven Alliander N.V. (Alliander), Enexis Holding N.V (Enexis) en Stedin Holding N.V (Stedin) zijn tot een onderhandelingsakkoord gekomen over de voorwaarden waaronder een kapitaalstorting en daarmee aandeelhouderschap door de staat in de netwerkbedrijven in de toekomst mogelijk wordt. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in het Afsprakenkader. Het Afsprakenkader is een overeenkomst tussen de Staat en de netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin en wordt dan ook door deze vier partijen ondertekend. Om de overeenkomst te mogen ondertekenen, doorlopen de partijen de bij hen vigerende procedures. Bij de netwerkbedrijven is daartoe een akkoord van de aandeelhouders vereist. Concreet betekent dit dat Alliander de goedkeuring voor het ondertekenen van het Afsprakenkader zo spoedig mogelijk aan haar aandeelhouders zal voorleggen. Vooralsnog ligt daarbij agendering tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) in april 2023 voor de hand. Het college stelt de raad voor om geen wensen en bedenkingen te uiten op het voornemen om in te stemmen met de Afsprakenkader op de AvA van 19 april 2023.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  10. A.3

    Het Integraal Veiligheidsplan (IVP) Achterhoek Oost 2023-2026 is opgesteld in samenwerking met de gemeenten Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Met het IVP Achterhoek Oost 2023-2026 wordt richting gegeven aan de aanpak van veiligheid voor de komende vier jaar. Bij de uitvoering van het IVP werkt de gemeente samen met de politie en verschillende andere partners, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Het IVP Achterhoek Oost 2023-2026 is een beleidsplan op hoofdlijnen. In de jaarlijkse uitvoeringsplannen worden de ambities en prioriteiten door vertaald naar activiteiten en maatregelen. Door het opstellen van jaarlijkse uitvoeringsplannen kan, indien nodig, flexibel ingespeeld worden op de actualiteiten. Het college stelt de raad voor om het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  11. A.4

    De eigenaar van de Huppelseweg 11 heeft de wens natuur te ontwikkelen op zijn perceel. Een onderdeel van het plan is het aanleggen van een vleermuiskelder en zonnepanelen. De natuurontwikkeling betreft de volgende onderdelen: bloemrijk grasland, poelen, schraal grasland, boomgaard, meidoornhaag, struweelrand en een braamstruweel. In principe is voor de ontwikkeling van natuur binnen het geldende bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Omdat de realisatie van een vleermuiskelder en een zonneveld niet binnen de wijzigingsbevoegdheid past, is een partiële herziening van het bestemmingsplan nodig. De bestemming wordt daarmee gewijzigd van agrarisch naar natuur, met de aanduidingen 'zonnepanelenveld' en 'vleermuiskelder'. Van 23 december 2022 tot en met 2 februari 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan 'Natuurontwikkeling Huppelseweg 11' ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan 'Natuurontwikkeling Huppelseweg 11' vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  12. B
    Bespreekstukken
  13. B.5

    Winterswijk heeft een veelzijdige economie, historisch gegroeid vanuit een combinatie van lokaal ondernemerschap, geografische ligging en het prachtige landschap. De diversiteit in bedrijvigheid is een belangrijke economische kracht van Winterswijk. Voor het succes van ons bedrijfsleven is ruimte nodig, terwijl bedrijventerrein schaars is. Voor de komende 20 tot 30 jaar gaan we daarom op zoek naar nieuw bedrijventerrein, zodat bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen. Op 23 september 2021 heeft de gemeenteraad de Misterweg aangewezen als ontwikkellocatie voor nieuw bedrijventerrein in Winterswijk. Na de verkiezingen van maart 2022 heeft het college in het coalitieakkoord omschreven dat zij de locatiekeuze gaan heroverwegen. Om verdere stappen te kunnen zetten, is het noodzakelijk om de eerdere locatiekeuze officieel terug te trekken en een plan van aanpak vast te stellen om te komen tot een zorgvuldige heroverweging van de locatiekeuze. Het college stelt de raad voor om (1) het raadsbesluit van 23 september 2021 - om de Misterweg aan te wijzen als locatie voor bedrijventerrein - in te trekken en (2) kennis te nemen van het plan van aanpak om te komen tot een zorgvuldige locatiekeuze voor nieuw bedrijventerrein.

    Stemuitslag

    voor 65%
    tegen 35%
    voor
    CDA (4), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4)
    tegen
    D66 (3), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  14. B.6

    Het afgelopen jaar heeft het pilotproject 1572 in Winterswijk een succesvolle samenwerking tot stand gebracht tussen ondernemers, culturele en maatschappelijke organisaties, verenigingen en vele vrijwilligers. Dit samenwerkingsverband heeft met gratis toegankelijke projecten en activiteiten zoals het Torenfestival, de muurschilderingen, de Vrijheidsbomen en Kerst op de Lappenbrink veel reuring, verbinding, saamhorigheid en beleving in Winterswijk gebracht. Dit na het coronatijdperk waarin dit op deze manier niet mogelijk was. De samenwerkende partners (ABH City, Boogie Woogie, Villa Mondriaan, Stichting Winterswijk Marketing) willen dit succes graag duurzaam voortzetten door een stichting Ondernemen met Cultuur in Winterswijk op te richten. Doelstellingen van deze stichting zijn om samenwerking te bevorderen, een platform te bieden voor initiatieven, (inclusieve) culturele evenementen te organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn en beleving toe te voegen aan het centrum. Het college stelt de raad voor om een projectsubsidie van € 60.000 ten laste van de algemene reserve beschikbaar te stellen aan de stichting Ondernemen met Cultuur Winterswijk i.o.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  15. B.7

    Op 26 januari 2023 heeft Erwin te Selle zijn raadslidmaatschap neergelegd. De heer Te Selle was op 30 juni 2022 benoemd als sessievoorzitter. Een sessievoorzitter zit b.v. het politiek forum voor. Het presidium heeft aangegeven twee nieuwe sessievoorzitters te willen benoemen. Het presidium stelt de raad voor om mevrouw J. (Janet) Poels-Boland en de heer C. (Chiel) Stemerdink te benoemen tot sessievoorzitters. Samen met de eerder benoemde voorzitters Nasim Morad en Sandra Prinsen komt het aantal daarmee op vier.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  16. C
    Sluiting