Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Algemene raadscommissie

donderdag 11 februari 2021

19:30
Locatie

Digitaal via Zoom

Voorzitter
E.J.W. te Selle
Toelichting

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt deze vergadering digitaal plaats. Belangstellenden kunnen de vergadering live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’’. Ook achteraf is het mogelijk deze uitzending terug te kijken.


Insprekers kunnen zich tot donderdag 11 februari 11.30 uur aanmelden bij de raadsgriffie  via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543 - 543 543).

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Inventarisatie spreekrecht publiek en vaststelling agenda
  3. 3

  4. 4

  5. 5

    Aan de Westzijde van de kern Winterswijk ligt een bedrijventerrein waar in het verleden de kaasfabriek van Coberco gevestigd was. Voor dit hele gebied heeft in 2018 het bestemmingsplan ‘Park Achterhoek’ ter inzage gelegen voor de realisatie van een gezondheidspark. In 2019 is besloten het gebied op te delen in twee delen:
    • Het oostelijk deel blijft beschikbaar voor de realisatie van gezondheidspark ‘Park Achterhoek’. In april 2020 heeft de gemeenteraad de nota van uitgangspunten vastgesteld voor het vast te stellen bestemmingsplan ‘Park Achterhoek’. De wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van het bestemmingsplan dat in 2018 ter inzage heeft gelegen zijn in die nota van uitgangspunten verwoord. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan ‘Park Achterhoek’ vast te stellen. Daarnaast stelt het college de raad voor het beeldkwaliteitsplan Park Achterhoek vast te stellen.
    • Het westelijk deel is beschikbaar voor de realisatie van een logistiek centrum voor Obelink Vrijetijdsmarkt BV. Het bestemmingsplan voor dit deel is op 18 juni 2020 vastgesteld door de gemeenteraad. Omdat het plangebied voor ‘Park Achterhoek’ aan dit gebied grenst is de milieutechnische relatie tussen deze plannen van belang. Omdat het niet wenselijk is dat deze plannen negatieve invloed op elkaar hebben, is het wenselijk dat het bestemmingsplan ‘Logistiek Centrum Obelink Vrijetijdsmarkt’ een kleine aanpassing krijgt, waarmee de vestiging van een bedrijf dat negatieve invloed kan hebben op de veiligheid in het gezondheidspark wordt uitgesloten. Daarom stelt het college voor het bestemmingsplan ‘Logistiek Centrum Obelink Vrijetijdsmarkt’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan.

  6. 6

    Begin 2019 heeft de gemeenteraad de door ontwikkelaar Explorius opgeleverde haalbaarheidsstudie voor het Cultuurkwartier Winterswijk vastgesteld. De ideeën, wensen en voorwaarden  van culturele en commerciële partijen zijn vertaald in een programma. Tegelijkertijd met het vaststellen van de haalbaarheidsstudie heeft de raad de voorkeur uitgesproken voor het scenario ‘vervangende nieuwbouw voor de cultuurfuncties bibliotheek en muziekcentrum BoogieWoogie’. Vervolgens is Explorius het Ontwikkelplan voor het gehele gebied gaan uitwerken. Dit plan is op 8 december 2020 opgeleverd en wijkt op veel punten af van de eisen die zijn gesteld. Het college is daarom voornemens om als gemeente zelf, in overleg met belanghebbenden, een nieuw plan te maken voor de herontwikkeling van dit gebied. Het college stelt de raad voor om niet in te stemmen met  het definitief integraal Ontwikkelplan van Explorius.

  7. 7

    Nederland is nog steeds in de ban van het coronavirus. De horeca- en retailsector worden hard getroffen door de maatregelen. Het college stelt voor deze sectoren te ondersteunen, naast de ondersteuning die onder andere de toeristische sector, marktkooplieden en horecaondernemers al eerder hebben gehad. Voorgesteld wordt in 2021 geen reclamebelasting en precariobelasting op terrassen te heffen en in de eerste twee kwartalen van 2021 geen marktgelden te heffen. De gemiste opbrengsten worden gedekt uit crisis- en herstelbudget. Het college stelt de raad daarom voor de wijzigingverordeningen Reclamebelasting 2021, Marktgelden 2021 en Precariobelasting 2021 vast te stellen.

  8. 8

    Het installatiebedrijf aan de Geldereschweg 33-35 heeft op de eigen locatie weinig ontwikkelruimte. Daarnaast is er weinig ruimte voor parken en laden/lossen. Het bedrijf heeft de mogelijkheid gekregen om het perceel Geldereschweg 39 aan te kopen, waardoor de locatie kan worden heringedeeld en ontwikkeld. De initiatiefnemer heeft de wens om de bestaande bedrijfswoning aan de Geldereschweg 39 te wijzigen in een burgerwoning. Daarnaast ontstaat door de herindeling ten oosten van de bedrijfslocatie ruimte voor een nieuw te realiseren burgerwoning. Het ontwerpbestemmingsplan voor deze ontwikkeling heeft ter inzage gelegen vanaf 4 november 2020. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Ambtelijk is geconstateerd dat er nog een aantal aanpassingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan noodzakelijk waren voor deze ontwikkeling. Deze wijzigingen zijn opgenomen in het voorliggende bestemmingsplan. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan ‘Geldereschweg 33-35-39’ vast te stellen.

  9. 11

    Aanleiding voor de wijziging van de samenwerkingsregeling is het aanbrengen van een versnelling in het subsidieverleningsproces. Naast de wijziging ten aanzien van het verstrekken van subsidies, is in de 25ste wijziging van de Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek nog een aantal andere wijzigingen meegenomen. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen van de samenwerkingsregeling, resulterend in de Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek (25ste wijziging). Daarnaast vraagt het college de raad om toestemming om in te stemmen met de 25ste wijziging van de Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek.

  10. 12

    De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten die de gezondheid van alle inwoners bewaakt, beschermt en bevordert. Met de Uitgangspuntennota 2022 wil het dagelijks bestuur van de GGD de gemeenteraden en de colleges van B&W in staat stellen om beter en eerder te sturen op de inhoudelijke en financiële kaders voor de begroting 2022. Gemeenteraden kunnen vóór 1 maart 2021 hun zienswijzen kenbaar maken. De zienswijze die gemeenten toezenden worden betrokken bij het opstellen van de Programmabegroting 2022. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de Uitgangspuntennota begroting 2022 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland en ten aanzien van ‘Jeugdgezondheid Adolescenten’ als zienswijze in te brengen dat vanaf 2022 de betrokken gemeenten evenredig financieel bijdragen, waarbij als verdeelsleutel het aantal inwoners per gemeente wordt gehanteerd.

  11. 13

    De veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) stuurt jaarlijks een concept kadernota aan de gemeenteraden. De gemeenteraden hebben de gelegenheid om daarop een reactie te geven. Dit gebeurt vooruitlopend op de formele behandeling van de kadernota, die in april aan de gemeenteraden wordt gestuurd. Op deze manier wordt de invloed van de gemeenteraden op de inhoud van de kadernota versterkt. De gemeenteraad heeft de gelegenheid om voor 1 maart 2021 op de kadernota te reageren. Het college stelt de raad voor geen zienswijze over de kadernota 2022-2025 in te dienen.

  12. 14

    Onlangs hebben de gemeenteraden ingestemd met deelname van de veiligheidsregio aan de werkgeversvereniging. Randvoorwaarde daarvoor is dat de gemeenschappelijke regeling moet worden gewijzigd, zodat deelname aan een vereniging mogelijk wordt. Daarnaast is een actualisatie van de regeling nodig. Het college stelt de raad daarom voor om toestemming te verlenen aan het college om namens de gemeente Winterswijk in te stemmen met de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling VNOG.

  13. 15

    Met het toekennen van burgercheques brengt de raad zijn waardering tot uitdrukking voor initiatieven van burgers die leiden tot een verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap van de aanvrager(s). De werkgroep burgercheques heeft over de 2e helft van 2020 drie aanvragen voor een burgercheque ontvangen. De werkgroep stelt de raad voor twee aanvragen toe te kennen en één aanvragen af te wijzen.

  14. 16

    Op 27 februari 2019 heeft de gemeenteraad besloten dat volledige verplaatsing van de aanwezige bedrijven op terrein Dennenoord de voorkeur heeft. In de afgelopen periode is de gemeente in gesprek gebleven met de betreffende bedrijven. Dit heeft in 2020 geresulteerd in de aankoop van het terrein van de heer Van den Biggelaar. Op 24 november 2020 is een ultiem bod gedaan aan Verhaegh Trading en Bartelds, als laatste poging om te komen tot bedrijfsverplaatsing. De heer Bartelds heeft aangegeven onder voorwaarden in te stemmen met de bedrijfsverplaatsing. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de aankoop van het bedrijfseigendom van Bartelds op terrein Dennenoord. Daarnaast wordt de raad voorgesteld een krediet beschikbaar te stellen van € 390.000 voor de investering in de grond en de kosten van de schadevergoeding voor de bedrijfsverplaatsing en de daarbij behorende kosten.

  15. 17
    Rondvraag
  16. 18
    Sluiting