Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 25 maart 2021

19:30
Locatie

Digitaal via Zoom

Voorzitter
Burgemeester J. Bengevoord
Toelichting

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt deze raadsvergadering op grond van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming digitaal plaats. De raadsgriffier informeert u over de wijze waarop u aan deze vergadering kunt deelnemen.
Publiek kan deze raadsvergadering live volgen op via de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens kiest u voor ‘uitzending bekijken’.
Insprekers kunnen zich tot donderdag 25 maart 18.30 uur aanmelden bij de raadsgriffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543 – 543 543).

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Vaststellen aanwezigheid raadsleden

  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Mededelingen
  4. 4
    Spreekrecht burgers
  5. 5
    Vragenhalfuurtje voor raadsleden
  6. 6
    Open debatronde
  7. A
    Akkoordstukken
  8. A.1

    Op verzoek van de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft de Rekenkamercommissie AOGW (Aalten, Oost Gelre en Winterswijk) een onderzoek uitgevoerd naar jeugdzorg in deze drie gemeenten. Dit onderzoek heeft geresulteerd in het rapport ‘Voor de toekomst: Jeugdzorg in Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk’. Het onderzoek was erop gericht om inzicht te krijgen in de kwaliteit van (keten)samenwerking en resultaten van de jeugdzorg en het formuleren van lessen en het doen van aanbevelingen voor de verdere groei en doorontwikkeling in het licht van toekomstige uitdagingen en ambities.

  9. A.2

    Op grond van artikel 25 van de Leerplichtwet brengt het college jaarlijks verslag uit aan de raad over de resultaten betreffende de handhaving van de leer- en kwalificatieplicht en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) van het afgelopen schooljaar. Het jaarverslag is een coproductie van de negen gemeenten die onderdeel uitmaken van de RMC Regio Achterhoek en het RMC, samenwerkend onder de naam Leren Werkt. Bij Leren Werkt gaat het om het toezichthouden op de naleving van de leerplichtwet en het ondersteunen van jongeren en ouders om oplossingen te vinden voor problemen die de schoolgang belemmeren. Daarbij worden passende oplossingen gezocht om verzuim te stoppen, uitval te voorkomen en de kans op een startkwalificatie te vergroten. Het college stelt de raad voor het regionaal Leren Werkt jaarverslag leer- en kwalificatieplicht en RMC 2019-2020 voor kennisgeving aan te nemen.

  10. A.3

    Op het adres Vredenseweg 4-6 was voorheen onder meer een woonwinkel gevestigd. De eigenaar van het pand heeft een initiatief ontwikkeld waarbij de bestaande bebouwing wordt gesloopt en er tien woningen voor in de plaats komen. De eigenaar heeft een verzoek ingediend om het bestemmingsplan te herzien en de bestemming te veranderen van een detailhandels-bestemming naar een woonbestemming om zo de bouw van tien grondgebonden woningen mogelijk te maken. Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het College stelt de raad voor om het bestemmingsplan ‘Vredenseweg 4-6’ vast te stellen overeenkomstig het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen.

  11. A.4

    In december 2020 heeft de raad de belastingverordeningen 2021 vastgesteld. Eén van de verordeningen was de Legesverordening 2021 met de bijbehorende tarieventabel. De wijziging van het tarief voor een aanvraag in verband met aanpassingen in ondergrondse infrastructuur is daarin niet meegenomen. Daarom stelt het college de raad voor de 1e wijzigingsverordening legesverordening 2021 vast te stellen.

  12. A.5

    In Nederland kennen we de Suppletieregeling Explosieven. Dit is een regeling op het gebied van de financiering van het opsporen en ruimen van explosieven vanuit het Gemeentefonds. Alleen gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage. De bijdrage aan de gemeente uit het Gemeentefonds bedraagt 70 % over de gemaakte kosten exclusief BTW.
    Gemeenten of derden die kosten hebben gemaakt voor het opsporen van explosieven kunnen jaarlijks vóór 1 april (van het daarop volgend jaar) een verzoek indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor een tegemoetkoming in de gemaakte kosten. De bevoegdheid voor het indienen van een dergelijk verzoek, ligt bij de gemeenteraad en zodoende het voorliggende raadsbesluit. Op basis van dit raadsbesluit krijgen de aanvragers via de gemeente een tegemoetkoming in de kosten vanuit het gemeentefonds van 70% van alle gemaakte kosten met betrekking tot het onderzoek naar niet geëxplodeerde explosieven.

  13. B
    Bespreekstukken
  14. B.5.a

  15. B.6

    Het stadstuinbouw project is een onderdeel van de ontwikkeling van Park Achterhoek. Het project haakt aan bij het inzicht van veel mensen die de productie van groente en fruit graag dichterbij huis zien. Daarnaast kunnen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt activiteiten binnen het project verrichten waarmee zij actief meedoen in de maatschappij en zich ontwikkelen. De Stadstuin Winterswijk is een initiatief van Bijzonder Gewoon BV en Stichting Zozijn. Voor een financieel haalbare en gezonde exploitatie van het project is een gemeentelijke subsidie een voorwaarde. Het college is voornemens onder voorwaarden een subsidie van € 150.000 te verlenen aan Bijzonder Gewoon BV en stelt de raad voor daartegen geen wensen en bedenkingen naar voren te brengen. Daarnaast stelt het college de raad voor de subsidie te dekken uit de grondopbrengst van Obelink Vrijetijdsmarkt BV.

  16. B.7

    In 2010 is een bestemmingsplan vastgesteld waarbij de realisatie van een woning mogelijk is gemaakt en een deel van het landgoed ingericht zou worden voor natuur. De woning is nooit gerealiseerd, er zijn wel een aantal groenvoorzieningen en een arboretum gerealiseerd. Het is niet aannemelijk dat het plan uit 2010 nog gerealiseerd gaat worden. Met dit nieuwe bestemmingsplan wordt het bestemmingsplan in overeenstemming gebracht met de bestaande situatie. Dit betekent dat de woonbestemming en de natuurbestemming verdwijnen en dat het grootste deel van de gronden bestemd wordt voor agrarisch gebruik. Daarnaast blijven de bestaande groenvoorzieningen en het arboretum gehandhaafd. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 18 november 2020 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In die periode is één zienswijze ingediend, die aanleiding heeft gegeven om in de toelichting bij het bestemmingsplan een verduidelijking aan te brengen. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan ‘Landgoed Nieuwe Weuste II vast te stellen.

  17. B.8

    Op 18 april 2019 heeft de gemeenteraad de beleidskaders voor de nota Sport en bewegen vastgesteld. Op basis daarvan is een concept nota sport en bewegen opgesteld. Deze concept nota heeft ter inzage gelegen, waarbij drie reacties zijn ingediend. Het college stelt de raad voor de nota ‘Sport beweegt Winterswijk’ vast te stellen.

  18. B.9

    De gemeenteraad heeft op 5 november 2020 de woonvisie Winterswijk 2020-2025 vastgesteld. De gemeenteraad heeft toen besloten om  de verordening starterslening niet in te trekken. In de overwegingen van het amendement heeft de raad aangegeven de gelegenheid te willen hebben om de discussie over een vernieuwde starterslening een discussie te voeren. De fractie van D66 stelt voor een nieuwe verordening starterslening vast te stellen en een budget van € 400.000 beschikbaar te stellen voor het toewijzen van startersleningen

  19. B.10

  20. B.11

  21. C
    Sluiting