Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 16 december 2021

19:30
Locatie

Digitaal via Zoom

Voorzitter
Burgemeester J. Bengevoord
Toelichting

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt deze raadsvergadering op grond van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming digitaal plaats. De raadsgriffier informeert u over de wijze waarop u aan deze vergadering kunt deelnemen.


Publiek kan deze raadsvergadering live volgen op via de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens kiest u voor ‘uitzending bekijken’.


Insprekers kunnen zich tot donderdag 16 december 15.00 uur aanmelden bij de raadsgriffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543 – 543 543).

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Mededelingen
  4. 4
    Spreekrecht burgers
  5. 5

  6. 6
    Open debatronde
  7. A
    Akkoordstukken
  8. A.1

    In de raadsvergadering van november 2020 is besloten een museumvisie op te stellen. Het doel van de museumvisie: samen met betrokkenen aan de slag gaan om de toekomstkansen van musea in Winterswijk te onderzoeken. Met als uiteindelijk resultaat een aansprekend, eigentijds en aantrekkelijk museaal aanbod te creëren voor de inwoners en bezoekers van Winterswijk. Om kaders op te halen is in april 2021 de ‘startnotitie museumvisie’ vastgesteld. Hierin is het volgende uitgangspunt geformuleerd: Door ons museaal aantrekkelijk te positioneren met voor elk wat wils, zowel toerist als eigen inwoner (alle leeftijden en doelgroepen), breed verbonden in de eigen gemeenschap, kunnen we door middel van musea uitvoering geven aan onze ambities. Het college stelt de raad voor de museumvisie en het uitvoeringsprogramma vast te stellen.

  9. A.2

    De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben een bijdrage bij het Rijk aangevraagd voor het opstellen van een Kerkenvisie voor de Oost Achterhoek. Samen met externe partijen is gekeken wat er nodig is om in een herbestemd kerkgebouw te wonen of te werken. De religieuze gebouwen zijn beschreven en gewaardeerd door medewerkers van het Monumentenadviesbureau. De TU Delft heeft in opdracht van de provincie Gelderland een Kansenkaart voor de kerken opgesteld. Dit document geeft aan welke stappen doorlopen kunnen worden bij het bepalen van het toekomstig gebruik van een kerkgebouw. Het college stelt de raad voor om De Kerkenvisie Oost Achterhoek en de achterliggende stukken voor de gemeente Winterswijk vast te stellen en kennis te nemen van het inspiratiedocument 'Kansenkaart voor kerken' van de TU Delft.

  10. A.3

    Door de rekenkamercommissie AOGW is onderzoek gedaan naar subsidieverwerving in de drie gemeenten: ‘Subsidieverwerving. Een fluitje van een cent!?’ De rekenkamercommissie doet aanbevelingen om de lokale bestuurskracht verder te versterken met behulp van een effectieve subsidieverwerving. Het college stelt de raad voor om de bevindingen uit het rekenkameronderzoek voor kennisgeving aan te nemen en de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek over te nemen en deze door het college van Burgemeester en Wethouders uit te laten werken.

  11. A.4

    Sinds 2021 wordt er gewerkt met de nieuwe verordening sociaal domein. Eén verordening voor het sociaal domein, waarin alle verordeningen van de Jeugdwet, Participatiewet en Wmo zijn opgenomen. Vanaf 2022 wordt het een gemeentelijke verplichting om ook de Wet inburgering uit te voeren. De Wet inburgering is
    daarom opgenomen in de verordening sociaal domein. Daarnaast wordt de verordening sociaal domein gewijzigd op een aantal punten vanwege wetswijzigingen en tot slot zijn er een aantal (taal)technische aanvullingen opgenomen in de verordening. Het college stelt de raad voor om de Verordening Sociaal Domein Winterswijk 2022 vast te stellen.

  12. A.5

    De huidige beheersverordening gemeentelijke begraafplaats past niet meer bij de huidige werkwijze en regelgeving. Daarom ligt nu een geactualiseerde beheersverordening voor met bijbehorende nadere uitvoeringsregels. Het college stelt de raad voor om de nieuwe ´Beheersverordening voor de algemene begraafplaats Winterswijk’ vast te stellen.

  13. A.6

    Het college biedt de raad de 2e financiële prognose 2021 aan. Deze 2e prognose gaat over de eerste negen maanden van 2021 en geeft een doorkijk naar de verwachte resultaten per 31 december 2021. De prognoses zijn bedoeld om de raad gedurende het lopende begrotingsjaar te informeren over belangrijke (financiële) afwijkingen ten opzichte van de bijgestelde Programmabegroting 2021. Het college stelt de raad voor om de 2e prognose 2021 vast te stellen inclusief de voorgestelde budgetoverhevelingen van 2021 naar 2022, € 2.834.000 toe te voegen aan de reserve ‘’Doorgeschoven activiteiten’’ en dit bedrag in 2022 te onttrekken aan die reserve en beschikbaar te stellen voor de oorspronkelijk besloten activiteiten en de begroting 2021 bij te stellen op de overige onderdelen zoals opgenomen in de 2e prognose.

  14. A.7

    Door het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek is op 22 september jl. besloten om de raden van de aangesloten gemeenten voor te stellen in te stemmen met een aantal aanpassingen van de uitgangspunten voor de begroting van de Regio Achterhoek. college stelt de raad voor om in te stemmen met aanpassing van de uitgangspunten Begroting Regio Achterhoek vanaf het begrotingsjaar 2023 en voor de indexering de methodiek van de VNOG te volgen en voor de weerstandcapaciteit het advies van de gemeenten te volgen en een surplus uitkeren als op begrotingsbasis de weerstandsratio boven 1,4 uitkomt.

  15. B
    Bespreekstukken
  16. B.8

    De gemeente Winterswijk beheert 338 kilometer aan wegen in het buitengebied. Van dit totale areaal bestaat een derde, zo’n 123 kilometer, uit onverharde (zand) en halfverharde wegen. Uitgangspunt bij onderhoud is in lijn met het coalitieakkoord; zandwegen blijven zandwegen en worden niet verhard met gravel, keien of puin (halfverharding). Er is behoefte aan meer kwaliteitsgestuurd onderhoud en een consequente afhandeling van binnenkomende klachten. De Zandwegen nota Winterswijk schetst kaders en volgt een tweetal sporen, te weten: structureel onderhoud en structurele klachtenafhandeling. Het college stelt de raad voor om de Zandwegen nota Winterswijk vast te stellen en te kiezen voor het scenario ‘intensiveren onderhoud’.

  17. B.9

    We hanteren de term wonen met zorg als er sprake is van wonen inclusief verblijf met 24-uurszorg in de nabijheid. Het beoordelingskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2020 t/m 2023 is een instrument dat wordt toegepast voor de beoordeling van initiatieven voor wonen met zorg. Het beoordelingskader heeft als doel inzicht te geven in de verhouding tussen vraag en aanbod wonen met zorg in Winterswijk. Het beoordelingskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2020 t/m 2023 versie december 2021 is opgesteld naar aanleiding van de uitkomsten van de gezamenlijke gesprekken per doelgroep met het Menzis zorgkantoor en zorgpartijen. Het college stelt de raad voor om het Beoordelingskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2020 t/m 2023 versie december 2021 vast te stellen.

  18. B.10

    Op 28 oktober 2021 heeft de gemeenteraad de begroting 2022-2025 vastgesteld. Hierin zijn de begrote belastingopbrengsten voor 2022 opgenomen. Het gaat daarbij om de afvalstoffenheffing, de grafrechten, de forensbelasting, de leges, de marktgelden, de onroerende zaakbelasting, de precariobelasting, de reclamebelasting, de rioolheffing en de toeristenbelasting. Daarnaast gaat het om de verordeningen voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Deze wijzigingen moeten worden verwerkt in de verschillende belastingverordeningen. Het college stelt de raad voor de belastingverordeningen voor 2022 vast te stellen.

  19. B.11

    Voordat de accountant kan starten met de controle van de Jaarrekening 2021 dient de raad hem een aantal aanwijzingen mee te geven. Dat doet de raad door het controleprotocol vast te stellen. Het college stelt de raad voor om het controleprotocol 2021 vast te stellen.

  20. B.12

    Op 7 oktober 2021 heeft de gemeenteraad besloten de ja-ja sticker per 1 januari 2022 in te laten voeren. Naar aanleiding van dit besluit is overleg gevoerd met de verspreiders van reclamedrukwerk. In dit overleg hebben de verspreiders aangegeven graag uitvoering te willen geven aan de ja-ja sticker, maar dat 1 januari 2022 voor hen niet haalbaar is. Zij hebben gevraagde de invoering uit te stellen tot 1 april 2022. Het college stelt de raad voor het raadsbesluit van 7 oktober 2021 in te trekken en een gewijzigde 1e wijzigingsverordening afvalstoffenheffing Winterswijk 2015 vast te stellen, waarbij de inwerkingstredingsdatum is uitgesteld tot 1 april 2022.

  21. C
    Sluiting