Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Regulier + kadernota

donderdag 25 juni 2020

19:00
Locatie

Digitaal via Zoom

Voorzitter
Burgemeester J. Bengevoord
Toelichting

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt deze vergadering digitaal plaats. De raadsgriffier informeert u over de wijze waarop u aan deze vergadering kunt deelnemen.


De vergadering kunt u live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’’. Ook achteraf is het mogelijk deze uitzending terug te kijken.


De mogelijkheid om in te spreken over de Kadernota was op woensdag 10 juni; op 18 en 25 juni is geen ruimte om in te spreken over de Kadernota.


Als u wilt inspreken over één van de overige agendapunten, dan kunt u zich tot uiterlijk donderdag 18 respectievelijk 25 juni voor 11.30 uur aanmelden via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.


Op donderdag 18 juni vindt de eerste termijn plaats van de behandeling van de Kadernota 2021 (agendapunt 2). Op donderdag 25 juni worden de overige agendapunten behandeld en aansluitend de tweede termijn van de behandeling van de Kadernota, gevolgd door besluitvorming.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Heropening
  2. 2
    Spreekrecht burgers (alleen mogelijk voor agendapunten 3 tot en met 10)
  3. A
    Akkoordstukken
  4. A.3

    Bestemmingsplan ‘Vliertuin fase 2’ maakt maximaal 11 sociale huurwoningen voor De Woonplaats en maximaal 4 (half)vrijstaande woningen aan de Vredenseweg mogelijk. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 29 januari 2020 tot en met 10 maart 2020 ter inzage gelegen. Er zijn drie zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. De ingediende zienswijzen hebben geleid tot het voorstel om de planregels en de verbeelding op een enkel onderdeel aan te passen en het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp zoals dit ter inzage heeft gelegen. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de ‘Nota zienswijzen bestemmingsplan Vliertuin fase 2’. Daarnaast stelt het college de raad voor het bestemmingsplan ‘Vliertuin fase 2’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Tot slot stelt het college voor geen exploitatieplan vast te stellen.

  5. A.4

    Het doel van het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) is het afleggen van verantwoording over de uitvoering en voortgang van de grondexploitaties en het geven van actueel inzicht in de financiële resultaten en de risico’s die samenhangen met de gemeentelijke grondexploitaties. De grondexploitatieberekeningen moeten jaarlijks worden geactualiseerd. Het MPG dient te worden vastgesteld voordat de jaarrekening wordt vastgesteld. Het college stelt de raad voor het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2019 vast te stellen en daarmee in te stemmen met de bij de jaarrekening 2019 geactualiseerde grondexploitatieberekeningen en de uitgangspunten die voor de exploitatieberekeningen zijn gehanteerd.

  6. A.5

    Middels de jaarstukken legt het college verantwoording af over 2019. De jaarstukken 2019 bestaan, zoals gebruikelijk, uit het jaarverslag en de jaarrekening. Het college stelt de raad voor de jaarrekening en het jaarverslag 2019 vast te stellen, de verantwoording Single Information Single Audit (SiSa) vast te stellen. Daarnaast stelt het college voor in te stemmen met het voorstel tot resultaatbestemming 2019 en kennis te nemen van het oordeel en verslag van de  accountant en de controleverklaring ENSIA.

  7. A.6

    In de raadsvergadering van 14 mei 2020 heeft uw raad een motie aangenomen waarbij de tarieven voor de precariobelasting (terrassen) en marktgeld (tweede, derde en vierde kwartaal) op nihil worden gezet. Om dit formeel en juridisch goed te regelen, moeten de verordeningen precariobelasting 2020 en marktgeld 2020 worden gewijzigd.
    Door het vaststellen van de bijgevoegde Wijzigingsverordeningen wordt uitvoering gegeven aan de ingediende motie. Het college stelt de raad voor de Wijzigingsverordening Verordening Precariobelasting 2020 en Wijzigingsverordening Verordening Marktgeld 2020 vast te stellen.

  8. A.7

    Eerder heeft de Regio Achterhoek de betrokken gemeenten de kaderbrief voor de begroting 2021 voorgelegd. Het college heeft ingestemd met de uitgangspunten van deze kaderbrief. Voorliggende begroting 2021 e.v. van de Regio Achterhoek is conform de uitgangspunten van deze kaderbrief. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de programmabegroting 2021 van de Regio Achterhoek en hierover geen nadere zienswijze naar voren te brengen.

  9. A.8

    Het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) heeft de wens geuit om de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Achterhoek aan te passen. Alle deelnemende gemeenten en de provincie Gelderland moeten hiertoe besluiten. Voordat het college over kan gaan tot vaststelling moeten de voorgestelde wijzigingen voor toestemming voorgelegd worden aan de raad. Het college stelt de raad voor het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Achterhoek te wijzigen. Deze wijzigingen leiden ertoe dat de vergunningverlening voor ‘provinciale’ bedrijven bij één omgevingsdienst komt, het algemeen bestuur van de omgevingsdienst de bevoegdheid krijgt deelnemingen op te richten en er zijn een aantal tekstuele verduidelijkingen opgenomen.

  10. B
    Bespreekstukken
  11. B.9

    Na een aantal bezuinigingsronden op de subsidie voor het Instituut voor Kunst en Cultuur Boogie Woogie en het beëindigen van de subsidierelatie met Aalten en Oost Gelre wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe opzet voor Boogie Woogie. Ook de bedrijfsvoering krijgt alle aandacht en de financiële administratie wordt verbeterd. Boogie Woogie streeft naar een eigentijdse toekomstbestendige organisatie die flexibel in kan spelen op de behoeftes van de gemeente Winterswijk. Het belang van de gemeente Winterswijk is een duidelijk beeld te hebben van de producten en de subsidiebehoefte die daarvoor nodig is. De basis voor dit alles is het eerder geproduceerde businessplan, zoals dat ook in de raad is besproken. Het college stelt de raad voor De activiteitensubsidie voor Boogie Woogie niet in 1 keer te verlagen vanaf 2022, maar gefaseerd af te bouwen met € 50.000 per jaar naar het gewenste niveau met ingang van 2023.

  12. B.10

    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. Dat is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Daarin is ook bepaald dat de gemeenteraad een plan moet vaststellen dat richting geeft aan de integrale schuldhulpverlening aan de inwoners van zijn gemeente. Met bijgevoegd plan, waarin zowel het beleid als de uitvoering wordt beschreven voor de komende jaren, geven we hier invulling aan. Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) is sinds de invoering van de Wgs in 2012 verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van de schuldhulpverlening. Dit verandert in de nabije toekomst als op grond van ‘Samen aan het Stuur’ de positie van SDOA wijzigt in een 2e lijnsorganisatie en de onderdelen minimabeleid en schuldhulpverlening onder verantwoordelijkheid van de SDOA-gemeenten komen.
    Het plan is in nauw overleg met Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en de gemeenten Berkelland en Oost Gelre tot stand gekomen, maar heeft duidelijk een lokaal karakter, vanwege het onlosmakelijke verband met de opgave Armoedevrij Winterswijk 2040. Het college stelt de raad voor het beleids- en uitvoeringsplan Schuldhulpverlening (SHV) 2020-2024 vast te stellen.

  13. C.2

    De Kadernota 2021 vormt de basis voor het opstellen van de programmabegroting 2021-2024. In de Kadernota wordt een beeld gegeven van de beleidsmatige uitgangspunten, het actuele financiële perspectief en de nu bekende (nieuwe) ontwikkelingen die invloed hebben op het opstellen van de programmabegroting 2021. De kadernota stelt de raad in staat wensen en kaders kenbaar te maken en prioriteiten aan te geven. Op 27 maart 2020 heeft de raad besloten om de programmabegroting her in te richten van 13 naar 4 programma's. In de Kadernota 2021 wordt de nieuwe indeling aangehouden van programma's en bijbehorende beleidsvelden. De genoemde namen zijn werktitels. In discussie met de raad worden de definitieve programmanamen bepaald. De uitkomsten worden betrokken bij het opstellen van de programmabegroting 2021 - 2024 die later dit jaar wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Het college stelt voor de Kadernota 2021 voor kennisgeving aan te nemen.

  14. C.3

  15. C.4

  16. D
    Sluiting