Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Regulier

donderdag 28 mei 2020

19:30
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Burgemeester J. Bengevoord
Toelichting

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt deze raadsvergadering op grond van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming digitaal plaats. De raadsgriffier informeert u over de wijze waarop u aan deze vergadering kunt deelnemen.
Publiek kan deze raadsvergadering live volgen op via de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens kiest u voor ‘uitzending bekijken’.


Insprekers kunnen zich tot donderdag 28 mei 2020 11.30 uur aanmelden bij de raadsgriffie  via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543 – 543 543).

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Vaststellen aanwezigheid raadsleden

  2. 2

  3. 3
    Beëdiging commisieleden de heer J.H. Hoenink (Voor Winterswijk) en mevrouw D.C.A. Rootinck (VVD)
  4. 4
    Mededelingen
  5. 5

  6. 6
    Vragenhalfuurtje voor raadsleden
  7. A
    Akkoordstukken
  8. A.1

    In 2016 heeft de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV) op verzoek van de gemeente ingestemd met het beschikbaar stellen van het terrein van de toenmalige ijsbaan.  De nieuwe locatie is uiteindelijk gevonden naast het terrein van FC Trias en BSC Hickory, op de hoek Kottenseweg-Bataafseweg. Om ook een clubgebouw te realiseren voor de WIJV stelt het college de raad voor de Winterswijkse IJsvereniging goed te keuren als partij waaraan een garantie kan worden verstrekt volgens artikel 3, lid 3 van het Treasurystatuut gemeente Winterswijk 2014. Ook stelt het college de raad voor op grond van artikel 169 vierde lid van de Gemeentewet, geen wensen of bedenkingen naar voren te brengen ten aanzien van het verstrekken van een gemeentegarantie aan de Winterswijkse IJsvereniging voor een lening bij de BNG van € 250.000.

  9. A.2

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Op 20  maart 2020 ontvingen wij de programmabegroting 2021 van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL). Deze maakt onderdeel uit van de meerjarenbegroting 2019-2022. Het ECAL voert voor de gemeenten twee taken uit. De archieftaak omvat het onderhouden en beheren van de archiefbescheiden van de deelnemende gemeenten. De publiekstaak omvat het ontsluiten van archiefbescheiden in de breedste zin van het woord met de inwoners en bezoekers als doelgroep. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld een zienswijze kenbaar te maken. Het college stelt de raad voor geen zienswijze in te dienen voor de programmabegroting 2021 van het ECAL.

  10. A.3

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Overeenkomstig de bepalingen van de Gemeenschappelijke Regeling Stadsbank Oost-Nederland (SON) hebben wij de jaarstukken 2019 en de primitieve begroting 2021 en de meerjarenraming 2022-2024 tijdig ontvangen. De voorlopige jaarstukken inclusief het accountantsverslag worden ter kennisneming aangeboden. Het college stelt de raad voor de jaarstukken 2019 voor kennisgeving aan te nemen en als zienswijze op de begroting 2021 naar voren te brengen dat wij niet instemmen met de indexering van +2,36%, maar vasthouden aan de regionale afspraak van een maximale indexatie van +1,7%. Daarnaast wordt voorgesteld als zienswijze naar voren te brengen dat de eventuele effecten op de begroting 2021 van het tot oktober 2020 niet aannemen van nieuwe bewindvoeringszaken in beeld worden gebracht.

  11. A.4

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de jaarstukken van gemeenschappelijke regelingen. Het college stelt de raad voor geen zienswijzen naar voren te brengen over de jaarstukken 2019 van de Regio Achterhoek.

  12. A.5

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Op 14 april ontvingen wij de jaarstukken 2019 en de concept programmabegroting 2021 van de GGD Noord-Oost Gelderland (GGD NOG). Het college stelt de raad voor geen zienswijze naar voren te brengen over de jaarstukken 2019. Daarnaast stelt het college voor in te stemmen met de concept programmabegroting 2021 en hierover ook geen zienswijzen naar voren te brengen.

  13. A.6

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de jaarstukken 2019, en in te stemmen met de nabetaling over 2019 van € 39.600. Daarnaast stelt het college voor geen zienswijze naar voren te brengen met betrekking tot de jaarrekening 2019 en de ontwerp-begroting 2021 van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA).

  14. B
    Bespreekstukken
  15. B.7

    Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet konden worden voorzien en vertaald in de meerjarenbegroting. In de financiële prognoses per jaar worden deze situaties beschreven en financieel vertaald. Tevens worden er voorstellen gedaan om de begroting bij te stellen. Het college stelt de raad voor de 1e prognose 2020 vast te stellen inclusief de voorgestelde budgetoverhevelingen van 2019 naar 2020. Daarnaast stelt het college voor de begroting 2020 bij te stellen op de onderdelen zoals opgenomen in de 1e prognose en kennis te nemen van het geactualiseerde meerjarenperspectief 2021-2023. Tenslotte stelt het college voor kredieten beschikbaar te stellen voor herinrichting van de raadzaal, het verduurzamen van het raadhuis en de herinrichting van het gemeentekantoor en de lasten daarvan te verwerken in de meerjarenbegroting.

  16. B.8

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Op 10 april 2020 ontvingen wij van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) zowel de voorlopige jaarstukken 2019,  de kaderbrief 2021-2024 als  de ontwerp programmabegroting 2021-2024. Het college stelt de raad voor de voorlopige jaarstukken 2019 en de vastgestelde kaderbrief 2021-2024 voor kennisgeving aan te nemen. Daarnaast stelt het college voor in te stemmen met de ontwerp programmabegroting 2021-2024 van de VNOG en hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

  17. B.9

    Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerp-begroting van gemeenschappelijke regelingen. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de jaarstukken 2019 van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Daarnaast stelt het college voor als zienswijze voor de begroting 2021 naar voren te brengen dat wij niet instemmen met een indexering van +2,8% voor de loonkosten en +2,0% voor de overige kosten, maar vasthouden aan de regionale afspraak van een maximale indexering van +1,7%.

  18. B.10

    De gemeenteraad wijst de accountant aan die belast wordt met de controle van de jaarrekening en het daarbij verstrekken van een accountantsverklaring en een verslag van bevindingen. Het contract met de huidige accountant loopt na de controle van de jaarrekening over het jaar 2019 af. Dat betekent dat de raad een nieuwe accountant moet aanwijzen. Namens de raad is de raadscommissie financiën betrokken bij de selectie van de nieuwe accountant. Gelet op de waarde van deze overeenkomst was het noodzakelijk de accountantsdiensten Europees aan te besteden. Er heeft één accountant ingeschreven op de aanbesteding. Dit is accountantsbureau Stolwijk Kelderman, die ook in de afgelopen jaren de accountantscontrole heeft verzorgd. De inschrijving van Stolwijk Kelderman voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Dat betekent dat de raad wordt voorgesteld de opdracht te gunnen.

  19. C
    Sluiting