Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 24 september 2020

19:00
Locatie

Theater De Storm, Haitsma Mulierweg 11

Voorzitter
Burgemeester J. Bengevoord
Toelichting

De agenda is op 24 september 2020 niet helemaal afgewerkt. De vergadering is voortgezet op donderdag 1 oktober om 20.15 uur.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 3.1

    Met het vertrek van raadslid Thomas de Roos moet worden voorzien in de invulling van de ontstane vacante zetel in de gemeenteraad. Op grond van de Kieswet komt de heer G.J.W. Elferdink in aanmerking voor benoeming.

  3. 4
    Beëdiging commisieleden de heer M. van Eck (PvdA), de heer M.A.J. Reuvekamp (GroenLinks) en de heer E. Bos (VVD)
  4. 5
    Mededelingen
  5. 7
    Vragenhalfuurtje voor raadsleden
  6. A
    Akkoordstukken
  7. A.2

    De gemeente Winterswijk is bekend en wordt gewaardeerd om haar fraaie landschap. Minder bekend is dat je nergens anders in Europa op zo’n korte afstand van elkaar zo’n diversiteit aan zeer oude bodemlagen vlak aan de oppervlakte bij elkaar vindt. De gemeente Winterswijk en haar maatschappelijke partners willen deze bijzondere landschappelijke identiteit meer centraal stellen en waar nodig voorzichtig zijn met de uniek kwaliteiten die plaatselijk herkenbaar en leesbaar moeten blijven. Het op de kaart zetten van Winterswijk als bijzonder landschap willen we bereiken door sterker in te zetten op een betere communicatie over de dragers van ons mooie landschap - de niet-levende natuur. Verder is het behouden en onderhouden van enkele van de meest bijzondere gebieden van belang, net als educatie en het versterken van de mogelijkheden tot beleving. Het college stelt de raad voor de ‘Beleidsnota aardkundige waarden in Winterswijk’ inclusief de uitvoeringsagenda vast te stellen.

  8. A.3

    Het Graafschap College is van plan om vanuit Winterswijk het Grenslandcollege, het voormalige Euregio College Willem V, te realiseren, een nieuwe MBO+ opleiding. Het plan is om vanaf het najaar 2021 met twee groepen een opleiding te starten vanuit het oude raadhuis in Winterswijk. De ontwikkeling in Winterswijk van het Grenslandcollege, met daarvoor de verhuur van de ruimtes in het raadhuis aan het Graafschap College voor het Grenslandcollege en de inzet van ambtelijke personeel voor het project Grenslandcollege vinden we maatschappelijk wenselijk. De raad is bevoegd om vast te stellen dat deze economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25 h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet.  Het college stelt de raad voor de verhuur aan het Graafschap College van ruimtes in het raadhuis vast te stellen als activiteit die plaatsvindt in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25 h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet. Daarnaast stelt het college de raad voor de inzet van het ambtelijke personeel in het project Grenslandcollege vast te stellen als activiteit die plaatsvindt in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25 h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet.

  9. A.4

    In het huidige bestemmingsplan ‘Landgoed Eelink 2012’ is een milieucirkel opgenomen die betrekking heeft op de boerderij en aanliggende gronden die samen de locatie ‘Den Harden’ vormen. Deze milieucirkel reikt over een aanzienlijk deel van Landgoed Eelink waardoor uitgifte aldaar niet mogelijk is zolang deze milieucirkel aanwezig is. In dit gedeelte liggen tevens de meest diepe kavels die in de huidige situatie niet courant zijn. Partijen hebben eind 2019 een samenwerkingsovereenkomst gesloten om voor de locatie ‘Den Harden’ en het noordoostelijk plandeel van Landgoed Eelink samen op te trekken in de planologische procedures om te komen tot een beeldkwaliteitsplan en vervolgens een bestemmingsplanherziening ‘Eelink Noord’ waarbij woningbouw op de locatie ‘Den Harden’ mogelijk wordt gemaakt, een ontsluiting op de Laan van Napoleon kan worden gerealiseerd en courante herverkaveling mogelijk kan worden gemaakt. Het college stelt de raad voor het beeldkwaliteitsplan Landgoed Eelink Noord vast te stellen.

  10. A.5

    Eind 2018 heeft de gemeente Winterswijk aan eigenaren van onbenutte woningbouwmogelijkheden per brief laten weten dat zij nog drie jaar de tijd hebben om een woning te realiseren. In reactie op deze brief heeft de eigenaar van Landgoed Den Es een principeverzoek ingediend met het verzoek om de woonbestemming aan de noordoostzijde van Landgoed Den Es te verplaatsen naar de zuidwestzijde. Op basis van het verzoek van de eigenaar hebben wij het onderhavige bestemmingsplan opgesteld en als ontwerp ter inzage gelegd. Het plan past binnen ons gemeentelijke beleid en voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan ‘’Landgoed Den Es’ vast te stellen overeenkomstig het ontwerp bestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen.

  11. A.6

    De nieuwe eigenaar van het pand aan de Bumerweg 6c heeft een principeverzoek ingediend. Het verzoek betreft een herziening van het geldende bestemmingsplan, waarbij de een ontwerpbestemmingsplan voor de Bumerweg 6c opgesteld. Deze heeft ter inzage gelegen van woensdag 24 juni 2020 tot en met dinsdag 4 augustus 2020. Er zijn geen zienswijzen bestemming wordt gewijzigd van ‘Bedrijf’ naar ‘Wonen’. Het college heeft op 17 februari 2020 medewerking verleend aan dit principeverzoek. Aan de hand van het principebesluit is ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. Het college stelt de raad voor Het bestemmingsplan ‘Bumerweg 6c’ vast te stellen overeenkomstig het plan zoals dat ter inzage heeft gelegen.

  12. A.7

    De gemeentearchivaris brengt periodiek aan burgemeester en wethouders verslag uit van het toezicht op de informatiehuishouding. Dit is beschreven in artikel 14 van de Archiefverordening 2016 van de gemeente Winterswijk. De inspectie over 2019 heeft het thema "kwaliteitssysteem". De vragen hierover richten zich op strategisch en tactisch niveau. Verder zijn er vragen gesteld over rollen en verantwoordelijkheden rond het informatiebeheer en de toetsing hiervan. Dit heeft geresulteerd in het inspectieverslag kwaliteitssysteem informatiebeheer 2019. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van het inspectieverslag kwaliteitssysteem informatiebeheer 2019.

  13. A.8

    Een wegsleepverordening maakt het mogelijk dat wanneer bij evenementen, markten of openbare werken het terrein vrijgemaakt moet worden van fout geparkeerde motorvoertuigen, de gemeente dat op een rechtmatige manier kan uitvoeren. Ook voertuigen die dusdanig geparkeerd staan dat daardoor een verkeersonveilige situatie ontstaat kunnen worden verwijderd. De wegsleepverordening daterende uit 2004 is niet meer up to date. Op dit moment kloppen de plaats van bewaring (Politiebureau aan de Dingstraat 38), openingstijden en kosten overbrengen en bewaring voertuigen niet meer. Daarom moet de wegsleepverordening aangepast worden. Het college stelt de raad voor ‘de wegsleepverordening gemeente Winterswijk 2020’ vast te stellen.

  14. A.17

    De herziening van het bestemmingsplan maakt legalisering van een bestaande manege aan de Jachthuisweg mogelijk. Het bestemmingsplan biedt het kader om de nog niet vergunde bebouwing op het perceel alsnog te vergunnen en daarmee te legaliseren. Het college stelt de raad voor Het bestemmingsplan ‘Jachthuisweg 18’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

  15. A.18

    Op grond van de ‘Verordening inzake het toekennen van een financiële bijdrage aan de raadsfracties 2014’ krijgt elke raadsfractie jaarlijks een bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie. Elke fractie moet achteraf aan de raad verantwoording afleggen over de besteding van haar budget. Alle fracties hebben de verantwoording over 2019 ingediend. Het presidium stelt de raad voor in te stemmen met de door de fracties afgelegde verantwoording over de besteding van de fractiebudgetten in 2019.

  16. B
    Bespreekstukken
  17. B.9

    Op grond van de verordening burgerinitiatief en burgeragendering kunnen inwoners een voorstel of onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten. De heer Duistermaat heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Initiatiefnemer stelt voor een semiverhard fietspad aan te leggen aan beide zijden van de Waliënseweg, tussen de bestaande bomenrijen. Initiatiefnemer geeft aan dat de Waliënseweg erg druk is. Er komen verschillende verkeersstromen bij elkaar, zoals groot landbouwverkeer, vakantieverkeer richting de verschillende campings, kinderen en ouders die naar OBS ’t Waliën fietsen of met de auto komen, motoren, sluipverkeer richting Duitsland en campinggasten die naar ’t Hilgelo wandelen.  Initiatiefnemer stelt de gemeenteraad voor om het college opdracht te geven het voorstel verder uit te werken.

  18. B.10

    Medio 2019 is besloten om te komen tot één verordening voor het sociaal domein, waarbij de hulpvraag van de inwoner centraal staat en niet de regelgeving. Eén verordening voor het sociaal domein is één van de speerpunten in het beleidsplan Wmo & Jeugd (Meedoen in Winterswijk) dat vorig jaar september door de raad is vastgesteld. Door één integrale verordening wordt de ondersteuning beter afgestemd en kan er weer een stap worden gemaakt richting één gezin, één plan. De verordening sociaal domein vervangt de huidige tien verordeningen voor de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), de Participatiewet en het leerlingenvervoer. Het college stelt de raad voor de Verordening sociaal domein Winterswijk 2021 vast te stellen en in werking te laten treden per 1 januari 2021 onder gelijktijdige intrekking van de huidige 10 verordeningen in het sociaal domein.

  19. B.11

    Op 7 juli is van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) de Eerste Bestuursrapportage 2020 ontvangen. Naar aanleiding van deze rapportage wordt de Tweede Begrotingswijziging 2020 voorgesteld. De raad wordt, overeenkomstig de bepaling in de Wet gemeenschappelijke regelingen, in de gelegenheid gesteld een zienswijze op de begrotingswijziging in te dienen. Het Algemeen Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek neemt op 25 september 2020 een besluit over de begrotingswijziging. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de Eerste Bestuursrapportage 2020 en de Tweede Begrotingswijziging 2020 van Sociale Dienst  Oost Achterhoek. Het college stelt de raad voor geen zienswijze naar voren te brengen op de Tweede Begrotingswijziging 2020 Sociale Dienst Oost Achterhoek.

  20. B.12

    Op 14 mei 2020 heeft de raad een budget van € 2,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de effecten van de Coronacrisis. In dat kader heeft het college mandaat gekregen het Taskforce Plan 100% Winterswijk uit te voeren. Eén van de onderdelen van dit plan is het naar voren halen van investeringen. De herinrichting van de Notaristuin past in dit plan. Het college heeft daarom via het herstelplan Coronacrisis een krediet van € 197.000 beschikbaar gesteld voor de herinrichting van de notaristuin en € 83.000 voor de rentelasten. De BBV regelgeving vereist dat een investering zoals de nu voorgestelde herinrichting wordt geactiveerd als een activum met economisch nut (vanwege de verhandelbaarheid) en vervolgens in 20 jaar wordt afgeschreven. Daartoe moeten we het benodigde krediet van € 197.000 activeren en afschrijven. Voor de dekking van die afschrijvingslasten en de rentelasten gaan we een bestemmingsreserve Dekking kapitaallasten vormen. De bevoegdheid tot het vormen van een reserve ligt bij de raad. Het totaal bedrag in de die reserve bedraagt € 280.000. Het college stelt de raad voor bij de Bestuursrapportage 2020 incl. 2e prognose een bestemmingsreserve Dekking kapitaallasten te vormen en hieraan € 280.000 toe te voegen ter dekking van rente- en afschrijvingslasten van de herinrichting van de Notaristuin gedurende 20 jaar.

  21. B.13

    Met de bestuursrapportage (berap) rapporteert het college over de voortgang van met de Begroting 2020 ingezet beleid en activiteiten. De berap heeft als peildatum 30 juni 2020 en gaat daarmee over de eerste zes maanden van het jaar. Daarnaast geeft de rapportage een doorkijk naar de verwachte resultaten per 31 december 2020. Het college stelt de raad voor de Bestuursrapportage inclusief 2e financiële prognose 2020 vast te stellen en daarmee kennis te nemen van de voortgang van doelstellingen en activiteiten 2020, de begroting 2020 te wijzigingen op de financiële afwijkingen in de rapportage en de bestemmingsreserve ‘dekking kapitaallasten’ te vormen en daaraan € 280.000 toe te voegen.

  22. B.14

    De raad heeft op 24 februari 2011 de Structuurvisie Kom Winterswijk 2010-2020 vastgesteld. De structuurvisie bevat een uitvoeringsparagraaf waarin een aantal investeringsprojecten is benoemd. In de Meerjaren Investeringsplanning Ruimtelijke Projecten, hierna MIR te noemen, volgen we de uitvoering van de structuurvisie en houden we de planning van de projecten actueel. De MIR wordt ieder jaar geactualiseerd en de raad ter vaststelling aangeboden voor de aansluitende tienjarige periode. Het college stelt de raad voor de Meerjaren Investeringsplanning Ruimtelijke Projecten 2021-2030 vast te stellen.

  23. B.15

    Op 19 mei 2020 is het jeugdkunstgrasvoetbalveld FC Trias gekeurd door SGS Intron, een onafhankelijke organisatie. Het jeugdveld is volledig afgekeurd. In de huidige onderhoudsplanning is voorzien dat in 2021 het veld zou kunnen worden vervangen. Indien velden volledig worden afgekeurd is het de afspraak dat kunstgrasvelden direct worden vervangen. Het college stelt de raad voor een krediet beschikbaar te stellen van € 186.500 (inclusief btw) voor het vervangen in 2020 van het jeugdkunstgrasvoetbalveld van FC Trias.

  24. B.16

    De beleidsvisie Landschap en Biodiversiteit is een uitwerking van onze Omgevingsvisie. Het vormt de kapstok om gezamenlijk aan een duurzame toekomstvisie voor ons landschap en de biodiversiteit te werken. We zetten in deze visie letterlijk en figuurlijk géén hek om het gebied, maar geven juist kaders en richting. Met een aantal concrete projecten starten we direct, andere werken we later nader uit. De beleidsvisie landschap en biodiversiteit  heeft van 3 juni  tot en met 7 juli  2020 ter visie gelegen. In totaal zijn er 5 zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn beantwoord in een ‘Nota van beantwoording’. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, zoals opgenomen in de Nota van beantwoording en de Beleidsvisie Landschap en Biodiversiteit vast te stellen.

  25. B.19

  26. C
    Sluiting