- Locatie
Raadhuis, mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
- Voorzitter
- Wim Elferdink
- Toelichting
-
* Publiek is van harte welkom bij de vergadering aanwezig te zijn. De vergadering is ook via een livestream te volgen (of later terug te zien) op https://winterswijk.raadsinformatie.nl, klik vervolgens op ‘Uitzendingen’.
* Inspreken over de financiële stukken zoals de bestuursrapportage 2025 is niet mogelijk (hiervoor is gelegenheid op woensdag 11 juni).
* Wilt u inspreken over de overige agendapunten, meld u aan voor 18.30 uur de raadsgriffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543-543 543). U kunt alleen inspreken over een onderwerp dat op de agenda van de raadscommissie staat (wilt u een niet-geagendeerd onderwerp aan de orde stellen? Dat kan alleen bij de raadsvergaderingen, doorgaans twee weken na de algemene raadscommissie). - Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen
-
2Vaststelling agenda
-
3
Inspreken tijdens de algemene raadscommissie is alleen mogelijk over raadsvoorstellen die op de agenda staan.
-
4
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6
Op 13 maart 2023 is er een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een zonneveld aan de Masterveldweg. Dit zonneveld is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen. Initiatiefnemer is voornemens hierbij een energieopslagsysteem te realiseren en heeft een aanvraag ingediend voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, waarvoor de reguliere procedure geldt. Dit energieopslagsysteem bestaat uit batterijcontainers, omvormers, transformatoren. Daarnaast wordt er een geluidsscherm geplaatst en het huidige inkoopstation uitgebreid. Voor dit initiatief wordt er aanvulling gedaan op de huidige landschappelijke inpassing. Voordat het college de omgevingsvergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit kan verlenen, dient de gemeenteraad om bindend advies te worden gevraagd. Het college stelt de raad voor om een positief bindend advies te geven voor het realiseren van een energieopslagsysteem met bijbehorende bouwwerken bij het reeds gerealiseerde zonneveld aan de Masterveldweg.
Bijlagen
-
7
De gemeenteraad heeft op 7 november 2024 de motie 'Groen en veilig winkelgebied' aangenomen. Met die motie is het college opgeroepen om met eenzelfde vergroeningsslag als in de Wooldstraat het resterende winkelgebied onder handen te nemen. De stand van zaken en een plan van aanpak hiervoor is in februari 2025 aan het college en raad voorgelegd. Hierin is voorgesteld om de Misterstraat en Markt-Torenstraat als twee onafhankelijke projecten te gaan uitvoeren. Dit vanwege het verschil in stakeholders en mogelijkheden. Voor beide projecten betekent dit een andere tijdslijn qua voorbereiding en uitvoering. Het ontwerp voor de Misterstraat ligt nu voor, voor de Markt en Torenstraat wordt naar verwachting in 2026 een ontwerp opgeleverd. Het college stelt de raad voor om (1) het ontwerp Vergroenen Misterstraat en omgeving met bijbehorende begroting vast te stellen, (2) voor de uitvoering van het inrichtingsplan een krediet beschikbaar te stellen van € 350.000,- en (3) het krediet en de hieruit voortvloeiende kapitaallast vanaf 2026 van € 19.000,- te verwerken bij de 2e voortgangsrapportage 2025.
Bijlagen
-
8
Op 9 april 2024 heeft het college een uitgangspuntennotitie vastgesteld ten behoeve van het nu voorliggende beleidsplan. Het beleidsplan ‘Licht in Winterswijk, 2025’ is een uitwerking van deze notitie en bouwt voort op het bestaande beleidsplan openbare verlichting: 'LED’s do it LESS'. Dat wil zeggen dat het bestaande beleidsplan in de basis goed is, maar dat technologische ontwikkelingen en andere inzichten aanleiding zijn geweest voor een heroverweging. Er is een afwegingskader opgesteld dat gaat over het plaatsen van nieuwe lichtbronnen. Het toepassen van het afwegingskader vraagt om het maken van keuzes. Keuzes die bovengenoemde uitgangspunten waarborgen. De zogeheten beleidskeuzes staan per uitgangspunt omschreven in het beleidsplan. In deze nota wordt de raad gevraagd het beleidsplan vast te stellen. Het college stelt de raad voor om het beleidsplan ‘Licht in Winterswijk, 2025’ vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van het beleidsplan ‘LED’s do it LESS’.
Bijlagen
-
9
De Jaarstukken 2024 vormen het sluitstuk van de P&C-cyclus voor het jaar 2024. De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten worden in gelegenheid een zienswijze in te dienen op de Jaarrekening 2024 van de Regio Achterhoek. Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de jaarstukken 2024 van de Regio Achterhoek en hierover geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
-
10
De ontwerp Programmabegroting en Financiële begroting 2026-2029 van de Regio Achterhoek liggen voor. Gemeenteraden kunnen tot 27 augustus 2025 zienswijzen indienen ten aanzien van de ontwerpbegroting. Het college stelt de raad voor om geen zienswijze in te dienen ten aanzien van de ontwerpbegroting 2026 Regio Achterhoek.
Bijlagen
-
11
In de kaderbrief van de Regio Achterhoek worden de algemene financiële en beleidsmatige kaders weergegeven (artikel 34b WGR). Deze kaders worden uitgewerkt tot een programmabegroting 2026. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de Kaderbrief begroting 2026 van de Regio Achterhoek.
Bijlagen
-
12
Per brief van 7 april 2025 verzocht de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) om de concept programmabegroting 2026-2029 van de VNOG voor een formele zienswijze aan de gemeenteraad voor te leggen. Deze zienswijze moet uiterlijk 30 juni 2025 kenbaar zijn gemaakt aan het Dagelijks Bestuur (DB) van de VNOG. In dezelfde brief is verder gevraagd om de voorlopige jaarstukken 2024 van de VNOG, conform de Wet gemeenschappelijke regelingen, ter kennisname aan de gemeenteraad aan te bieden. Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de voorlopige jaarstukken 2024 VNOG en een zienswijze in te dienen ten aanzien van de concept programmabegroting 2026-2029 VNOG.
Bijlagen
-
13
GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten die de gezondheid van alle inwoners bewaakt, beschermt en bevordert. Alle deelnemende gemeenten aan deze Gemeenschappelijke Regeling nemen de basisproducten van de GGD af die betrekking hebben op de Publieke gezondheid. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) en de Gemeenschappelijk Regeling GGD NOG heeft de GGD NOG de jaarstukken 2024 en de concept Programmabegroting 2026 toegestuurd. De jaarstukken 2024 zijn toegezonden ter kennisname. Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de jaarrekening 2024 en een vijftal zienswijzen in te brengen ten aanzien van de concept programmabegroting 2026 van de GGD NOG.
Bijlagen
-
14
De concept jaarstukken (jaarverslag en jaarrekening) 2024 en de ontwerpbegroting 2026 van de Omgevingsdienst Achterhoek (hierna: ODA) liggen voor. Vaststelling van de (definitieve) jaarrekening en begroting geschiedt door het algemeen bestuur (AB) van de ODA in juli 2025. Op grond van de artikelen 28 en 29 van de gemeenschappelijke regeling ODA worden de gemeenteraden in de gelegenheid gesteld om hierover een zienswijze in te dienen. Het college stelt de raad voor om (1) ten aanzien van de concept jaarrekening 2024 ODA geen zienswijze in te dienen en (2) ten aanzien van de ontwerpbegroting 2026 van de ODA een zienswijze in te dienen en te vragen om een herziening van de begroting.
Bijlagen
-
15
Fijnder, Werkleerbedrijf Oost-Achterhoek voert in het kader van gemeenschappelijke regeling Fijnder de taken uit op het gebied van Werk en Inkomen voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Het Dagelijks Bestuur van Fijnder heeft de ontwerpbegroting 2026 aan de deelnemende gemeenten toegezonden. Op grond van artikel 35 lid 3 van de Wet gemeenschappelijke regelingen kunnen de gemeenteraden aan het Dagelijks Bestuur van Fijnder hun zienswijze op deze ontwerpbegroting kenbaar maken. Het advies over de ontwerpbegroting ligt nu voor. Het college stelt de raad voor om geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 van Fijnder.
Bijlagen
-
16
Stadsbank Oost Nederland biedt technische ondersteuning voor inwoners met schulden. De kwaliteit wordt getoetst en bewaakt door het Algemeen Bestuur. De Stadsbank voert voor de gemeente het
budgetbeheer, schuldregelen en de kredietverstrekking uit. Gemeente Winterswijk wil graag haar dienstverlening dicht bij de inwoner organiseren en heeft er daarom voor gekozen om vroegsignalering,
intake en budgetcoaching zelf uit te voeren. Overeenkomstig de bepalingen van de Gemeenschappelijke Regeling levert Stadsbank Oost Nederland jaarlijks de jaarstukken van het afgelopen jaar, de ontwerpbegroting voor komend jaar en een meerjarenraming op. Ten aanzien van de ontwerpbegroting kunnen gemeenteraden zienswijzen indienen. Dit is niet mogelijk voor de jaarstukken. Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de jaarstukken 2024 Stadsbank Oost Nederland en geen zienswijze in te dienen ten aanzien van de ontwerpbegroting 2026 Stadsbank Oost Nederland.Bijlagen
-
17Rondvraag
-
18Sluiting