Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Sociaal domein

donderdag 24 oktober 2024

19:30 - 23:30
Locatie

Raadhuis, mevr. Kuipers-Rietbergplein 1

Voorzitter
Wim Elferdink
Toelichting

* U bent als publiek van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. Zodra de zaal vol is, kunt u de vergadering op een scherm in de trouwzaal volgen of via de livestream op www.winterswijk.nl/gemeenteraad (klik op ‘uitzending bekijken’).


* Insprekers (alléén over de bespreekstukken op de agenda) kunnen zich tot aanvang van de vergadering aanmelden via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Mededelingen
  4. 4

    Alleen over de op de agenda staande bespreekstukken. Algemene inspraak is mogelijk tijdens de reguliere raads- en commissievergaderingen (eerstvolgende mogelijkheid 28 november).

  5. B

    Over deze agendapunten vindt beraadslaging plaats in de raadsvergadering.

  6. B.1

    In het afgelopen halfjaar heeft de werkgroep burgercheques twee aanvragen voor een burgercheque ontvangen. Deze hebben betrekking op (1) de realisatie van een monument voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun echtgenoten en (2) het opknappen van het theehuis en het aanzien van de toiletten van Kinderboerderij Freriks. De werkgroep Burgercheques stelt de raad voor beide aanvragen te honoreren.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (2), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)
  7. B.2

    In de Programmabegroting 2024 van gemeente Winterswijk is het actualiseren van de visie op het sociaal domein als doel opgenomen. De visie moet worden aangepast naar de ontwikkelingen in het sociaal domein. De visie is gericht op de Jeugdwet en Wmo 2015. Winterswijk heeft in 2014 ter voorbereiding op de transitie in het sociaal domein een visie en beleidskader genaamd ‘De Kracht van Winterswijk’ vastgesteld. In 2018 is met het beleidskader ‘Meedoen in Winterswijk’ de slag gemaakt naar de transformatie van het sociaal domein. 
    Het opstellen van een nieuwe visie vraagt om een fasegewijze aanpak. De eerste stap was de evaluatie naar de werking van het sociaal domein in Winterswijk en een startnotitie voor het visietraject. Deze startnotitie is in juni 2024 vastgesteld door de gemeenteraad. De volgende stap in dit proces is het opstellen van een kadernota. De uitgangspunten en leidende principes uit de startnotitie vormen de basis voor de nu voorliggende kadernota. De kadernota wordt na vaststelling door de gemeenteraad uitgewerkt tot de definitieve visie sociaal domein. Deze visie helpt bij het opstellen van beleid en het maken van de juiste keuzes voor een sociaal krachtig Winterswijk. Tenslotte wordt de uitvoeringsagenda opgesteld. 
    Het college stelt de raad voor de kadernota Winterswijkse visie sociaal domein vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 85%
    tegen 15%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (2), PvdA (2), Voor Winterswijk (4), VVD (2)
    tegen
    Voor Winterswijk (1), Winterswijks Belang (2)

    Moties

    Titel
    Motie Veranderopgave armoede
    Motie Veranderopgave preventie
  8. B.3

    De Achterhoekse gemeenten kopen vanaf 2015 ondersteuning in het kader van de Wmo en Jeugdhulp gezamenlijk in. De uitgangspunten voor de inkoop zijn gebaseerd op de door de gemeenteraden vastgestelde visie sociaal domein ‘Samenwerken om elkaar te versterken’ en voor wat betreft inkoop nader uitgewerkt in de ‘Visie op inkoop vanaf 2021’. Eind januari namen de Achterhoekse gemeenten het besluit om de huidige contracten voor Wmo/Jeugdhulp niet te verlengen. Er is inmiddels een nieuwe inkoopprocedure gestart zodat  vanaf 1 januari 2026 nieuwe contracten kunnen ingaan. 
    Voor de nieuwe inkoop zijn de uitgangspunten uit het document ‘Visie op inkoop vanaf 2021’ tegen het licht gehouden en aangescherpt. Deze zijn de basis voor de verdere uitwerking van de inkoopstrategie en maken ook onderdeel uit van de inkoopstrategie. In de aangescherpte doelstellingen en uitgangspunten is een deel van de verbeterpunten uit de evaluatie van de vorige aanbesteding opgenomen. De overige verbeterpunten worden opgepakt bij de uitwerking van de KPI's, contractafspraken en de gunningsleidraad (zie bijlage 'Memo terugkoppeling heisessies POHO en MOSD'). Het college stelt de raad voor, n.a.v. de door het college vastgestelde aangescherpte en geactualiseerde uitgangspunten voor de regionale inkoop Wmo en Jeugd, geen wensen en bedenkingen aan het college kenbaar te maken ten behoeve van de besluitvorming over de regionale inkoopstrategie.

    Stemuitslag

    voor 90%
    tegen 10%
    voor
    CDA (4), D66 (3), Morgen (2), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2)
    tegen
    Winterswijks Belang (2)
  9. C
    Sluiting