Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Algemene raadscommissie

donderdag 12 januari 2023

19:30
Locatie

Raadhuis

Voorzitter
Wim Elferdink
Toelichting

Publiek is van harte welkom bij de vergadering aanwezig te zijn. De vergadering is ook via een livestream te volgen (of later terug te zien) op https://winterswijk.raadsinformatie.nl, klik vervolgens op ‘Uitzendingen’.


Insprekers kunnen zich tot donderdag 12 januari 18.30 uur aanmelden bij de raadsgriffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543 - 543 543).

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3
    Inventarisatie spreekrecht publiek
  4. 4

  5. 5

  6. 6

    Het huidige meerjarenbeleidsplan (MJBP) van de politie-eenheid Oost-Nederland loopt eind 2022 af. In het bestuurscollege is besloten om de beleidsperiode van het MJBP met één jaar te verschuiven en is afgesproken dat bij het huidige MJBP 2019-2022 een extra jaarschijf zou komen, waarbij het feitelijk dus gaat om een verlenging van het huidige beleid. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de jaarschijf 2023 als verlenging van het bestaande meerjarenbeleidsplan politie 2019-2022.

  7. 7

    Op grond van artikel 43a van de Alcoholwet (tot medio vorig jaar de Drank- en Horecawet) is de gemeenteraad verplicht om periodiek een preventie- en handhavingsplan alcohol vast te stellen om volksgezondheid (preventie) en openbare orde en veiligheid (handhaving) met elkaar te verbinden voor een effectieve aanpak van alcoholgebruik door jongeren en/ of de overlast als gevolg van alcoholgebruik. Het college stelt de raad voor om Het 'Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2023 Gemeente Winterswijk' vast te stellen.

  8. 8

    Voor de besluitvorming is het belangrijk een overzicht te geven van de afgelopen jaren door te informeren over de poging tot bedrijfsverplaatsing in 2020 en poging tot herverkaveling in 2022. Een concluderende samenvatting van alle correspondenties en gesprekken en een weergave van acties en de conclusies die daaruit voortkomen, geeft inzicht in de situatie. Vervolgens wordt ingegaan op wat nu is bereikt en motivering voor de voorgestelde aanpak. Met daarbij ook direct een concretisering naar het vervolg en stappen die nu gezet gaan worden. Het college stelt voor de informatie over de inzet vanaf het raadsbesluit van februari 2019 voor kennisgeving aan te nemen en de door het college besloten aanpak van de revitalisering van Dennenoord te bekrachtigen.

  9. 9

    De Achterhoek heeft in 2009 en 2013 een Akkoord van Groenlo (AvG) vastgesteld. De belangrijkste ambitie in dit akkoord was het streven naar een energieneutrale Achterhoek in 2030; dat wil zeggen dat alle energie die we verbruiken in de Achterhoek duurzame, hernieuwbare, energie is. In 2016 is de definitie voor een energieneutrale Achterhoek beperkt tot de energie die wordt verbruikt in de gebouwde omgeving (woningen en bedrijven). In 2021 is geconstateerd dat het tijd is om de ambitie en doelstelling van het Akkoord van Groenlo tegen het licht te houden, een herijking van het Akkoord van Groenlo is op zijn plaats. Dit proces heeft geresulteerd in een nieuw akkoord: het Akkoord van Groenlo 3.0. De basis is hetzelfde gebleven: regionaal samenwerken aan een energieneutrale Achterhoek. Het akkoord wordt in 2023 uitgewerkt in een vernieuwde regionale uitvoeringsagenda. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met het herijkte regionale Akkoord van Groenlo 3.0.

  10. 10

    Het bestemmingsplan betreft de splitsing van een boerderij, het herstel van een schoppe, de bouw van een veestalling voor hobbydieren en de realisatie van een nieuwe bedrijfsloods. Dit alles wordt gerealiseerd onder voorwaarden van de realisatie van een landschappelijk inpassingplan en een sloopverplichting van de oude veestallen. Het ontwerpbestemmingsplan 'Langediek 3-3a' heeft van donderdag 11 augustus 2022 tot en met woensdag 21 september 2022 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college stelt de raad voor om het bestemmingsplan 'Langediek 3-3a' gewijzigd vast te stellen.

  11. 11

    De gemeente Winterswijk is eigenaar van een perceel aan de Ribeslaan, de locatie waar de basisschool Ribesschool was gesitueerd. Vanwege de terugloop van kinderen en het niet meer voldoen aan de bouwtechnische eisen van de school, is de Ribesschool in 2015 gefuseerd met de Kohnstammschool op een nieuwe locatie. Daarmee heeft gemeente Winterswijk de grond terug in eigendom gekregen. De locatie heeft op dit moment nog een maatschappelijke bestemming. Het voorliggende voorstel bevat het voorstel voor de ontwikkeling van woningbouw aan de Ribeslaan met als specifieke doelgroep starters op de woningmarkt. Het college stelt de raad voor een budget van €50.000 beschikbaar te stellen voor planvoorbereiding en bestemmingsplanwijziging voor woningbouw voor starters op de woningmarkt aan de Ribeslaan.

  12. 12
    Rondvraag
  13. 13
    Sluiting