- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- E.J.W. te Selle
- Toelichting
-
De raadsvergadering is vanavond digitaal! Binnen de raad is er corona geconstateerd. We hopen op uw begrip. Via de site is vergadering digitaal te volgen. Livestream op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens kiest u voor ‘Uitzendingen’.
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3Mededelingen
-
4Spreekrecht burgers
-
5Beëdiging commissielid Jolanda van der Gaag (Voor Winterswijk)
-
6
1. Vraag van de heer Hoenink (VW), aanpak stikstof
2. Vraag van de heer Jonker (WB), n.a.v. beantwoording uitvoering motie landschapselementen
3. Vraag van de heer Elferdink (CDA), duizendknoopBijlagen
-
7Open debatronde
-
AAkkoordstukken
-
A.1
Het college biedt de raad de jaarstukken 2021 aan. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het afgelopen jaar en doet ze verslag van de uitvoering van de begroting. Zoals gebruikelijk bestaan de jaarstukken uit het jaarverslag en de jaarrekening. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de geactualiseerde grondexploitatieberekening en de daarvoor gehanteerde uitgangspunten, de jaarrekening en het jaarverslag 2021 vast te stellen, de verantwoording SiSa vast te stellen en een aantal besluiten te nemen ten aanzien van reserves en resultaatbestemmingen.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.2
Het college biedt de raad de bestuursrapportage en 1e financiële prognose 2022 aan. Hiermee rapporteert het college over de voortgang van de activiteiten en financiën van de begroting 2022 in de eerste vier maanden van dit jaar. Het programma van de nieuwe coalitie kan ertoe leiden dat de begroting 2022 moet worden bijgesteld. Dat heeft het college in deze bestuursrapportage nog niet kunnen doen. Het college stelt de raad voor om de bestuursrapportage inclusief 1e financiële prognose 2022 vast te stellen en daarmee kennis te nemen van de voortgang van doelstellingen en activiteiten 2022 en de begroting 2022 te wijzigen op de financiële bijstellingen in de rapportage.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.3
Stadsbank Oost Nederland (SON) is een gemeenschappelijke regeling (GR) voor 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek, waarvan Winterswijk er één is. Deze GR voert de taken uit in het kader van de schuldhulpdienstverlening. Tot 1 januari 2022 was schuldhulpverlening ondergebracht bij de gemeenschappelijke regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek en de begroting van de SON maakte onderdeel uit van de begroting van SDOA. Vanaf 1 januari 2022 is met de oprichting van werkleerbedrijf Fijnder de schuldhulpverlening geen taak meer van de sociale dienst. De begrote kosten voor de SON zijn vanaf die datum opgenomen in de gemeentelijke begroting. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om zijn zienswijze ten aanzien van de Primitieve begroting kenbaar te maken vóór 24 juni. Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de Primitieve begroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 van de SON en geen zienswijze in te dienen op de Primitieve begroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 van de SON.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.4
Fijnder Werkleerbedrijf Oost-Achterhoek is per 1 januari 2022 ontstaan uit de samenvoeging van Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en Werkbaan Oost. Op grond van artikel 35 lid 3 van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld aan het Dagelijks Bestuur van Fijnder hun zienswijze op de concept programmabegroting kenbaar te maken. Het Algemeen Bestuur van Fijnder stelt de Programmabegroting 2023 en de Meerjarenbegroting 2024-2026 vast op 8 september. De programmabegroting is gebaseerd op de uitgangspunten en de verwachte ontwikkelingen zoals opgenomen in de Kadernota 2023-2026. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de concept Programmabegroting 2023 en de Meerjarenbegroting 2024-2026 en geen zienswijze in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.5
Op 25 mei 2022 heeft Fijnder, Werkleerbedrijf Oost Achterhoek de Eerste bestuursrapportage 2022 aangeleverd. Naar aanleiding van deze rapportage wordt de Tweede begrotingswijziging 2022 voorgesteld. De raad wordt, overeenkomstig de bepaling in de Wet gemeenschappelijke regelingen, in de gelegenheid gesteld een zienswijze op de begrotingswijziging in te dienen. Het Algemeen Bestuur van Fijnder neemt op 8 september 2022 een besluit over de begrotingswijziging. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de Eerste bestuursrapportage 2022 inclusief de voorgestelde Tweede begrotingswijziging 2022 van Fijnder Werkleerbedrijf Oost-Achterhoek en geen zienswijze in te dienen op de Tweede begrotingswijziging 2022.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.6
Aan de Oude Bocholtsebaan 2 te Woold bevindt zich een woonperceel met een woonboerderij en enkele voormalige bedrijfsgebouwen. De Initiatiefnemer is van plan om de voormalige bedrijfsgebouwen te slopen en ter plaatse van de deze voormalige bedrijfsgebouwen een nieuwe woning met bijgebouw te realiseren. De initiatiefnemer heeft gevraagd het woonperceel te splitsen en ter plaatse zowel de bestaande woning als een nieuwe woning toe te staan. De ontwikkeling wordt hierbij landschappelijk ingepast. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van woensdag 23 maart 2022 tot en met dinsdag 3 mei 2022. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de 'Nota ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Oude Bocholtsebaan 2' en het bestemmingsplan 'Oude Bocholtsebaan 2' gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, een en ander vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0294.BP2105BGDBCHLTSBN2-VA01, met bijbehorende bestanden, waarbij gebruik is gemaakt van een ondergrond welke ontleend is aan de GBKN.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (2), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
A.9
De initiatiefnemer heeft een verzoek ingediend voor de percelen Kottenseweg 18 tot 20 met bijbehorende braakliggend terrein en de Wooldseweg 13-II om woningbouw te realiseren. Het voornemen is om op het bedrijfsperceel de aanwezige bebouwing te slopen en overtollige erfverharding te saneren en een vrijstaande woning terug te bouwen, en op het daarachter gelegen braakliggend terrein maximaal vier grondgebonden woningen te realiseren met openbaar groen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 23 maart 2022 tot en met 3 mei 2022. Er zijn twee zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen hebben geleid tot het voorstel om de toelichting op onderdelen aan te passen. De zienswijzen leiden niet tot aanpassingen op de verbeelding en in de regels. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de 'Nota zienswijzen bestemmingsplan Kottenseweg 18 tot 20 en Wooldseweg 13-II' en het bestemmingsplan 'Kottenseweg 18 tot 20 en Wooldseweg 13-II' ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
BBespreekstukken
-
B.7
De jaarstukken en de begroting van de Regio Achterhoek worden op 6 juli 2022 vastgesteld door het AB. Tot 20 juni worden de gemeenten in de gelegenheid gesteld zienswijzen in te brengen. Het college stelt de raad voor om de jaarstukken 2021 van de Regio Achterhoek voor kennisgeving aan te nemen en in te stemmen met de Programmabegroting 2023-2026 van de Regio Achterhoek en daarover geen zienswijzen in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)tegenMorgen (3)Bijlagen
-
B.8
Sinds 2021 wordt er gewerkt met de nieuwe verordening sociaal domein. Eén verordening voor het sociaal domein, waarin alle verordeningen van de Jeugdwet, Participatiewet, Wet inburgering en Wmo zijn opgenomen. Er zijn een aantal wijzigingen verwerkt in de Gewijzigde verordening sociaal domein Winterswijk 2022 vanwege de nieuwe inkoopafspraken voor de Wmo en Jeugdwet. Daarnaast wordt de verordening sociaal domein gewijzigd op een aantal punten vanwege wetswijzigingen en tot slot zijn er een aantal (taal)technische aanvullingen opgenomen in de verordening. Het college stelt de raad voor om de Gewijzigde verordening sociaal domein Winterswijk 2022 vast te stellen en in werking te laten treden per 1 juli 2022 onder gelijktijdige intrekking van de verordening sociaal domein Winterswijk 2022.
Stemuitslag
voorCDA (4), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), Winterswijks Belang (1)tegenD66 (3), VVD (2), Winterswijks Belang (1)Bijlagen
Moties
Titel Gewijzigde verordening sociaal domein Winterswijk 2022 -
B.8.a
Stemuitslag
voorD66 (3), Morgen (3), PvdA (2), VVD (2), Winterswijks Belang (2)tegenCDA (4), Voor Winterswijk (5)Bijlagen
-
B.10
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 zijn tijdelijke nieuwe voorzitters. Nu de collegevorming is afgerond, kunnen de verschillende functies definitief worden ingevuld.
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
-
B.11
Stemuitslag
voorCDA (4), D66 (3), Morgen (3), PvdA (2), Voor Winterswijk (5), VVD (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
Moties
Titel Geldautomaten -
B.12
Stemuitslag
voorCDA (4), Morgen (3), Voor Winterswijk (5), VVD (2)tegenD66 (3), PvdA (2), Winterswijks Belang (2)Bijlagen
Moties
Titel Realistisch natuurbeleid -
CSluiting