Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 28 maart 2019

19:30 - 22:00

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 4
    Vragenhalfuurtje voor raadsleden
  3. 5
    Open debatronde
  4. 6
    Mededelingen
  5. A
    Akkoordstukken
  6. A.1

    In 2012 is de middelbare school de Driemark verhuisd naar een nieuw schoolgebouw. Door deze verhuizing is onder andere locatie De Zonnebrink vrijgekomen voor herontwikkeling. Deze ontwikkeling naar een gemengd woon- en verblijfsgebied is begin 2018 van start gegaan. De school wordt omgebouwd tot een appartementencomplex met hotel. Het sportveld wordt ontwikkeld tot parkeerterrein en woongebied bestaande uit 11 woningen. Om de realisatie van het parkeerterrein en het woongebied bestaande uit 11 woningen mogelijk te maken is een herziening van het geldende bestemmingsplan ‘Kom Winterswijk 2011’ nodig. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 29 augustus tot en met 9 oktober 2018 ter inzage gelegen. Tijdens de ter inzagelegging is één zienswijze ingediend. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de nota zienswijzen, het bestemmingsplan ‘herontwikkeling Zonnebrink’ ongewijzigd vast te stellen en de grondexploitatiebegroting voor het complex Zonnebrink vast te stellen.

  7. A.2

    Op 23 oktober 2016 is een verzoek ontvangen voor het (gedeeltelijk) wijzigen van de bedrijfsbestemming van het perceel aan de Ratumseweg 8-10 in een woonbestemming en de woning aan de Ratumseweg 8-10 planologisch te splitsen. Aanleiding voor dit verzoek was de planologisch strijdige situatie die zich op het perceel voordoet en het voornemen van initiatiefnemer om de woning aan de Ratumseweg 10 te verkopen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 24 oktober tot en met 5 december 2018 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn er geen zienswijzen ingediend. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan Ratumseweg 8-10 ongewijzigd vast te stellen.

  8. B
    Bespreekstukken
  9. B.3

    De gemeente Winterswijk en Stadt Vreden hebben samen de ambitie om op de Rijksgrens aan de Vredenseweg/ Winterswijkerstrasse een Euregionaal, grensoverschrijdend, duurzaam dienstencentrum te realiseren. Doel van het dienstencentrum is grensoverschrijdend ondernemerschap en arbeid te faciliteren. Om deze ontwikkeling te realiseren is een wijziging van het bestemmingsplan vereist. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 5 december 2018 tot en met 15 januari 2019 ter inzage gelegen. Tijdens de ter inzagelegging zijn twee zienswijzen ingediend. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de beantwoording van de op het ontwerpbestemmingsplan ingediende zienswijzen en het bestemmingsplan dienstencentrum Gaxel, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, gewijzigd vast te stellen. Daarnaast wordt voorgesteld de visie ‘Advies voor ruimtelijk kader bebouwing en landschap: Grensloos bouwen’ vast te stellen als welstandsbeleid.

  10. B.4

    Op 1 januari 2021 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. De wet heeft een aantal doelstellingen. In de kern draait het om meer ruimte voor initiatiefnemers, met een meedenkende, welwillende overheid die integraal werkt, waardoor procedures korter kunnen en onderzoeklasten lager zullen zijn. De invoering van de omgevingswet is vanaf 2016 projectmatig opgepakt. Het project is gestart met een verkenningsfase en er zijn nulmetingen uitgevoerd. Na de verkenningsfase is overgegaan in de ambitiefase. Als afsluiting van deze fase wordt het ambitiedocument vastgesteld. In het ambitiedocument worde de Winterswijkse ambities bij het invoeren van de Omgevingswet geformuleerd op basis van de thema’s instrumenten omgevingswet, dienstverlening, participatie, informatievoorziening en cultuur. Het college stelt de raad voor het ambitiedocument vast te stellen.

  11. B.5

    Met de benoeming van drie nieuwe wethouders en een aangepaste portefeuilleverdeling dient een aantal externe vertegenwoordigingen van de gemeente Winterswijk opnieuw te worden vastgesteld. Voor vijf samenwerkingsverbanden in het kader van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen geldt dat de benoeming van de gemeentelijke vertegenwoordigingen gebeurt door zowel de colleges als de raden van de deelnemende gemeenten. Voor de overige samenwerkingsverbanden en intergemeentelijke overlegstructuren is het aan het college te besluiten wie de gemeente vertegenwoordigt. Het college stelt de raad voor een plaatsvervangend lid van het algemeen bestuur van de Regio Achterhoek, een plaatsvervangend lid van het algemeen bestuur van de Stadsbank Oost-Nederland, een lid van het algemeen bestuur van het Recreatieschap Achterhoek en Liemers, een plaatsvervangend lid van het algemeen bestuur van het erfgoedcentrum en een lid van het algemeen bestuur van de EUREGIO te benoemen. Daarnaast wordt de raad voorgesteld kennis te nemen van de overige vertegenwoordigingen in samenwerkingsverbanden en overlegstructuren.

  12. B.6

    De Politiewet 2012 schrijft in artikel 38b voor dat de politie-eenheid eens in de vier jaar een meerjarenbeleidsplan opstelt. Dit meerjarenbeleidsplan wordt vastgesteld door de burgemeesters van de gemeenten in het gebied waarin de regionale eenheid de politietaak uitvoert en de hoofdofficier van justitie. Onderdeel van het meerjarenbeleidsplan is de sterkteverdeling over de districten en basisteams. Alvorens het meerjarenbeleidsplan kan worden vastgesteld, dient de regioburgemeester de betreffende gemeenteraden hierover te horen. In samenhang met de vaststelling van het Meerjarenbeleidsplan en de Veiligheidsstrategie 2019-2022 wordt tevens voorgesteld de inwonerbijdrage voor het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) met € 0,07 te verhogen tot 30 cent per inwoner. Het college stelt de raad voor in te stemmen met het ontwerp-meerjarenbeleidsplan Politie Oost-Nederland 2019-2022 en de concept-nota veiligheidsstrategie 2019-2022 Oost-Nederland en in te stemmen met een verhoging van de bijdrage voor het RIEC Oost-Nederland van € 0,07 per inwoner met ingang van 2020.

  13. B.7

    Op 20 december 2018 heeft de raad de verordening op de algemene raadscommissie van de gemeente Winterswijk (2019) vastgesteld. In deze verordening zijn de spelregels rond de algemene raadscommissie geregeld. In deze verordening is bepaald dat fracties maximaal 4 commissieleden niet-raadslid zijnde mogen voordragen voor benoeming. De benoeming van deze commissieleden niet-raadslid zijnde is op grond van de verordening een bevoegdheid van de gemeenteraad. Het presidium stelt voor de aanwijzing van commissieleden niet-raadslid zijnde over te laten aan de fractievoorzitters. Voorgesteld wordt dat zij vervolgens in een raadsvergadering de eed of belofte afleggen. Daarnaast wordt de verordening op een enkel punt tekstueel aangescherpt.

  14. B.8

    Op 28 februari 2019 heeft de raad mevrouw E.S.F. Schepers-Janssen en mevrouw I.T.F. klein Gunnewiek benoemd tot wethouder. Daarmee zijn zij geen lid meer van de gemeenteraad. Mevrouw Schepers-Janssen was lid van de werkgeverscommissie en mevrouw Klein Gunnewiek van de werkgroep rekenkamercommissie. Voor beide functies zijn daarom vacatures ontstaan. Mevrouw J. Poels-Boland heeft zich kandidaat gesteld als lid van de werkgeverscommissie. De heer G.J. te Gronde heeft zich kandidaat gesteld als lid van de werkgroep rekenkamercommissie.

  15. B.9
    Beëdiging commissielid de heer C. Stemerdink (Voor Winterswijk)
  16. B.10

  17. B.11

    Moties

    Titel
    Winterswijk doet mee met de Alliantie Kinderarmoede Nederland
  18. C
    Sluiting