- Locatie
Raadhuis
- Voorzitter
- Burgemeester J. Bengevoord
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Bijlagen
-
3Spreekrecht burgers
-
4Vragenhalfuurtje voor raadsleden
-
5Mededelingen
-
AAkkoordstukken
-
A.1
In november 2012 heeft de raad de Ontwikkelingsvisie IKZIEwinterswijk vastgesteld.
Deze visie is een samenvatting van de ideeën die in een intensief en interactief proces tot stand zijn gekomen voor de (her)ontwikkeling van vier prominente locaties in Winterswijk, het voormalige WVC-terrein aan de Morgenzonweg en de voormalige Driemark locaties Prins Hendrikstraat, Zonnebrink en Jan Stienstraweg/Boterstraat. De visie voor Zonnebrink is uitgewerkt in het plan “Duurzame Icoon Zonnebrink”. Het college stelt de raad voor een krediet van € 225.000,- beschikbaar te stellen voor de geraamde sloopkosten van de incourante bebouwing op perceel Zonnebrink 15.Bijlagen
-
A.2
Onder de naam Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) middelen heeft de provincie onze gemeente in het verleden subsidies voor stedelijke vernieuwing verstrekt. ISV heeft 3 tijdvakken gekend: ISV1 van 2000 t/m 2004, ISV2 van 2005 t/m 2009 en ISV3 van 2010 t/m 2014. De ISV-subsidies werden toegekend op basis van door de gemeente voor iedere periode ingediende programma’s. In verband met de vaststelling van de bijdragen wordt de gemeenteraad gevraagd de volledige besteding van de ISV-bijdragen te bevestigen. Het college stelt de raad voor vast te stellen dat het in de periode 2010-2014 door de provincie Gelderland beschikbaar gestelde ISV3 programmabudget met inbegrip van het spaarsaldo ISV2 volledig door de gemeente Winterswijk is besteed en dat het gedeelte van de middelen dat in 2014 nog niet was besteed, groot € 780.962, thans geheel is uitgegeven en is besteed aan de projecten die hiervoor waren aangemerkt in het verslag ISV 2010-2014, dan wel naar andere projecten die hebben bijgedragen aan de doelstelling van ISV.
Bijlagen
-
A.3
Op grond van artikel 149 van de Gemeentewet maakt de raad verordeningen die hij in het belang door een juridische bovengrens (hogere regelgeving) en ondergrens (de persoonlijke levenssfeer). De Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: APV) is dé gemeentelijke verordening waarin de raad zijn eigen regelgeving op basis van de gemeentelijke autonomie heeft opgenomen. Er zijn maatschappelijke ontwikkelingen zoals de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit (ondermijning) die om nieuwe gemeentelijke regelgeving vragen. Gelet op de vele aanpassingen verdient het aanbeveling om een volledig nieuwe APV vast te stellen. Het college stelt de raad voor de Algemene Plaatselijke Verordening 2018 vast te stellen en de Algemene Plaatselijke Verordening 2010, vastgesteld bij raadsbesluit van 28 januari 2010 en het laatst gewijzigd bij raadsbesluit van 26 januari 2012, in te trekken
Bijlagen
-
A.4
Op grond van artikel 25 van de Leerplichtwet brengt het college jaarlijks verslag uit aan de raad over de resultaten betreffende de handhaving van de leer- en kwalificatieplicht van het afgelopen schooljaar. Het jaarverslag is een coproductie van de negen gemeenten die onderdeel uitmaken van de RMC regio Achterhoek en het RMC, vanaf oktober 2016 samenwerkend onder de naam Leren Werkt. Het college stelt de raad voor het regionaal jaarverslag ‘Leren Werkt , leer- en kwalificatieplicht en RMC 2016-2017’ voor kennisgeving aan te nemen.
Bijlagen
-
A.5
Op 26 januari 2017 heeft de Raad de Verordening maatschappelijke ondersteuning Winterswijk 2017 en de Verordening jeugdhulp Winterswijk 2017 vastgesteld. De verordeningen moeten worden geactualiseerd. Het college stelt de raad voor de ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning Winterswijk 2018’ en de ‘Verordening jeugdhulp Winterswijk 2018’ vast te stellen.
Bijlagen
-
BBespreekstukken
-
B.6
In 2011 heeft de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd te komen met een plan dat zal leiden tot een jaarlijkse bezuiniging op de exploitatie- en kapitaalslasten voor het raadhuis. Het voorgestelde middel daarvoor was verhuur of verkoop. Er zijn de afgelopen jaren verkennende en informerende gesprekken gevoerd met diverse initiatiefnemers maar tot serieuze en haalbare initiatieven is het (nog) niet gekomen. Het college stelt de raad voor het raadhuis in eigendom te behouden en de financiële consequenties van dit besluit te verwerken in de programmabegroting 2019 e.v.
Bijlagen
-
B.7
Zoals bekend is de raad de werkgever van de griffier en de op de griffie werkzame ambtenaren. Op dit moment is in onze gemeente dit werkgeverschap verdeeld over de raad én het presidium. De raad is bevoegd de griffier te benoemen, te schorsen en te ontslaan. Op advies van de VNG is door veel gemeenten inmiddels gekozen voor het instellen van een werkgeverscommissie, bestaande uit een aantal raadsleden. De gemeenteraad delegeert een aantal bevoegdheden ten aanzien van het werkgeverschap aan deze commissie. Het presidium stelt de raad voor ook in onze gemeente een werkgeverscommissie in te stellen en hiervoor de ‘Verordening werkgeverscommissie’ vast te stellen. Het presidium stelt de raad voor de raadsleden G.J.W. Elferdink, I.T.F. klein Gunnewiek en E.S.F. Schepers-Janssen te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie voor de duur van de zittingsperiode van de raad.
Bijlagen
-
B.8
Op verzoek van de CDA-fractie wordt voorgesteld het plaatsvervangend lidmaatschap van mevrouw E.H.J. Tiggeloven van de commissie Samenleving en het plaatsvervangend lidmaatschap van de heer I.O. Johannis van de commissie Ruimte te beëindigen. De CDA-fractie verzoekt mevrouw J.M. van der Vinne-Groot te benoemen tot plaatsvervangend lid van de commissie Samenleving.en de heer W.Th. Wassink te benoemen tot plaatsvervangend lid van de commissie Ruimte
Bijlagen
-
CAansluitend volgt een besloten gedeelte van deze raadsvergadering
-
C.1
De afgelopen tien jaar heeft de gemeente Winterswijk gewerkt aan verplaatsingen van bedrijven vanaf bedrijventerrein Dennenoord. De verschillende bedrijven geven al jarenlang overlast. Daarnaast is de bereikbaarheid en de ontsluiting van Dennenoord gebrekkig. Het college stelt de raad voor in te stemmen met een haalbaarheidsonderzoek naar de verplaatsingen van Verhaegh Trading BV, Van de Biggelaar en Bartelds. Daarnaast wordt de gemeenteraad gevraagd de door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van het raadsvoorstel, het conceptraadsbesluit en de daarbij behorende bijlagen te bekrachtigen.
Bijlagen