- Locatie
Raadhuis
- Voorzitter
- Burgemeester J. Bengevoord
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Bijlagen
-
3Spreekrecht burgers
-
4Vragenhalfuurtje voor raadsleden
-
5Open debatronde
-
6Mededelingen
-
AAkkoordstukken
-
A.1
Het voorliggende Integraal Veiligheidsplan Achterhoek Oost 2019 – 2022 (IVP) geeft voor de komende jaren richting aan het veiligheidsplan en beschrijft de lokale prioriteiten voor de komende jaren. Bij de prioritering binnen het IVP Achterhoek Oost 2019 – 2022 speelt de gemeenteraad een belangrijke rol. De gemeenteraad stelt het IVP Achterhoek Oost 2019 – 2022 en de bijbehorende prioriteiten vast. Lokale invulling van de prioriteiten betekent dat de gemeente kan rekenen op de inzet van de politie bij de veiligheidsprioriteiten die de raad stelt. Het college stelt de raad voor het Integraal Veiligheidsplan Achterhoek Oost 2019-2022 en de prioriteiten vast te stellen.
Bijlagen
-
A.2
Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet konden worden voorzien en vertaald in de meerjarenbegroting. In de drie financiële prognoses per jaar worden deze situaties beschreven en financieel vertaald. Tevens worden in de prognoses gerapporteerd over de (financiële) voortgang van de uitvoering van de begroting. Het college stelt de raad voor de derde financiële prognose met als peildatum 1 oktober 2018 vast te stellen en de bijstelling van de begroting ter hoogte van € 641.000 voordelig toe te voegen aan de algemene reserve.
Bijlagen
-
A.3
De door de raad in 2014 vastgestelde Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden is aan herziening toe. In de bestaande verordening staan nog bepalingen die van rechtswege zijn komen te vervallen omdat daarin door de hogere regelgeving (de rechtspositiebesluiten en de rechtspositieregeling) is voorzien. De teksten van de modelverordening zijn met name aangepast aan wijzigingen in de fiscale werkkostenregeling. Tevens is de verordening aangepast aan de wetswijziging betreffende de huisvestingsvoorzieningen voor wethouders. Het college stelt de raad voor de verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Winterswijk 2019 vast te stellen.
Bijlagen
-
A.4
In maart 2019 start de accountantscontrole van de jaarrekening 2018. De basis hiervoor is het toetsingskader in het controleprotocol, dat vooraf door de raad wordt vastgesteld. Dat toetsingskader houdt in dat de raad de controlenormen vaststelt inclusief een opsomming van wetten en verordeningen. Deze opsomming is terug te vinden in de bijlage “normenkader’’. Op basis van deze normen is de interne controle ingericht. De accountant toetst de uitvoering van deze interne controlemaatregelen aan de hand van het toetsingskader, het controleprotocol en de interne controleplannen. Het college stelt de raad voor het Controleprotocol Winterswijk 2018 vast te stellen.
Bijlagen
-
BBespreekstukken
-
B.5
Eind oktober heeft de raad de Programmabegroting 2019-2022 vastgesteld. Hierin zijn de begrote belastingopbrengsten voor 2019 opgenomen. Om deze te realiseren, moeten de voorliggende belastingverordeningen door worden vastgesteld. Het college stelt de raad voor de verordeningen Afvalstoffenheffing, Grafrechten, Forensenbelasting, Kwijtschelding, Marktgelden, Onroerende-zaakbelastingen, Precariobelasting, Reclamebelasting, Rioolheffing, Toeristenbelasting en de Legesverordening vast te stellen.
Bijlagen
-
B.6
Gemeente Winterswijk wil in 2030 energieneutraal zijn. Om dit voor elkaar te krijgen zetten we de komende vijf jaar maximaal in op het besparen van energie en het toepassen van zonne-energie. Naast zon op daken en zon op erven gaat het om minimaal 50 hectare aan zonneparken. Deze doelstelling is bij het vaststellen van de Energievisie (d.d. 21 december 2017) bepaald. Het beleidskader zonneparken voorziet in beleidsuitgangspunten en een procesbeschrijving voor een zorgvuldige ruimtelijke en sociale inpassing van zonneparken. Het beleidskader is de lokale invulling van het regionale koersdocument Duurzame energie in de Achterhoek. Het college stelt de raad voor het beleidskader zonneparken en zonnevelden en de nadere (subsidie)regels duurzaamheid vast te stellen.
Bijlagen
-
B.7
Vanaf 1 januari 2019 wordt de vergaderstructuur van de gemeenteraad van Winterswijk gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn dat er maandelijks een politiek forum wordt georganiseerd, gericht op beeld- en oordeelsvorming. Daarnaast worden de raadscommissies ruimte en samenleving samengevoegd tot één algemene raadscommissie. De spelregels rond het politiek forum en de algemene raadscommissies worden geregeld in de verordening op het politiek forum 2019 en de verordening op de algemene raadscommissie 2019. Het presidium stelt de raad voor deze verordeningen vast te stellen.
Bijlagen
-
B.8
Vanaf 1 januari 2019 wordt de vergaderstructuur van de gemeenteraad van Winterswijk gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn dat er maandelijks een politiek forum wordt georganiseerd, gericht op beeld- en oordeelsvorming. Daarnaast worden de raadscommissies ruimte en samenleving samengevoegd tot één algemene raadscommissie. De raad benoemt de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de algemene raadscommissie en de sessievoorzitters voor het politiek forum. Tenslotte wordt de raad voorgesteld om de huidige commissieleden niet-raadslid zijnde per 1 januari 2019 lid te laten zijn van de algemene raadscommissie. Zij zijn daarmee tevens lid van het politiek forum.
Bijlagen
-
B.9
De heer G.W. (Wim) Tolkamp (GroenLinks) heeft ontslag genomen als commissielid. Daarmee ontstaat ruimte voor de fractie van GroenLinks om een nieuw commissielid ter benoeming aan de gemeenteraad voor te dragen. De fractie van GroenLinks draagt mevrouw N. (Naziha) Zerouali voor als nieuw commissielid.
Bijlagen
-
B.10
Bijlagen
Moties
Titel Winterswijk doet mee met de statiegeldalliantie