- Locatie
Raadhuis
- Voorzitter
- Burgemeester J. Bengevoord
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Bijlagen
-
3Spreekrecht burgers
-
4Vragenhalfuurtje voor raadsleden
-
5Mededelingen
-
AAkkoordstukken
-
A.1
Sinds mei 2016 heeft de gemeente Winterswijk de Duurzaamheidslening voor energiebesparende maatregelen aan eigen woningen. Deze regeling is erg succesvol. Ook bij non-profit organisaties zoals stichtingen, scholen en sportverenigingen blijkt er behoefte te zijn aan een lening met een lage rente om de accommodatie te kunnen verduurzamen. Zo is uit een interessepeiling gebleken dat 11 Winterswijkse non-profit organisaties interesse hebben. De verwachting is dat er zo’n 3 organisaties per jaar gebruik zullen maken van de lening. De raad wordt voorgesteld de verordening stimuleringsregeling non-profit organisaties gemeente Winterswijk 2018-2019 vast te stellen.
Bijlagen
-
A.2
Vanaf 2015 is Beschermd Wonen een onderdeel van de Wmo. Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die op grond van psychosociale problematiek niet zelfstandig kunnen wonen. De uitvoering van Beschermd Wonen is belegd bij de centrumgemeente Maatschappelijke opvang. Voor de regio Achterhoek is dat Doetinchem. Gemeenten hebben de opdracht vanuit het Ministerie van VWS om eind 2017, begin 2018 een Regiovisie Opvang en Bescherming vast te stellen. Gemeente Doetinchem heeft als centrumgemeente het initiatief genomen voor het opstellen van een regiovisie voor de Achterhoek. Deze Regiovisie ligt nu voor ter besluitvorming in alle Achterhoekse gemeenten. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de Regiovisie Opvang en Bescherming in de Achterhoek en in te stemmen met de uitwerking van de Regiovisie zoals beschreven in het plan van aanpak Regiovisie en Opvang in de Achterhoek.
Bijlagen
-
A.3
De samenwerking in het sociaal domein in de Achterhoek dateert al van ver voor de decentralisaties. In 2014 is die samenwerking geïntensiveerd en vastgelegd in de nota “Transformatie Sociaal Domein Achterhoek 2015 en verder". In 2017 is door de Achterhoekse gemeenten de notitie “Samenwerken in het Sociaal Domein In de Achterhoek” vastgesteld. Daarmee hebben de gemeenten vastgesteld hoe en volgens welke structuur zij willen samenwerken. In oktober 2017 hebben alle gemeenten de regionale visie op het Sociaal Domein vastgesteld. Vanaf 2017 is ook het Managersoverleg Sociaal Domein (MOSD) actief. Het MOSD heeft, ter uitvoering van de visie, het jaarplan voor 2018 opgesteld waarin is vastgelegd welke projecten en activiteiten in 2018 in regionaal verband worden uitgevoerd. Het jaarplan dient door alle deelnemende gemeenten vastgesteld te worden. Het college stelt de raad voor bij de eerste financiële prognose 2018 een bedrag van € 134.000 op te nemen voor de niet begrote kosten voor regionale samenwerking Sociaal Domein 2018.
Bijlagen
-
A.4
De werkgroep burgercheques heeft over de 2e helft van 2017 twee aanvragen voor een burgercheque ontvangen. De werkgroep stelt de raad voor deze aanvragen af te handelen conform het conceptraadsbesluit.
Bijlagen
-
A.5
De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) heeft op 15 december 2017 de aanbiedingsbrief richting de gemeenten verzonden waarmee zij de concept Kadernota 2019 – 2022 aanbieden. De beschreven kaders en uitgangspunten in deze Kadernota vormen de basis voor de programmabegroting 2019 van de VNOG. Ook wordt de Kadernota gebruikt om de deelnemende gemeenten te informeren over de ontwikkelingen in de periode 2019 – 2022 en de mogelijke financiële consequenties hiervan op de gemeentelijke begroting. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de concept kadernota VNOG 2019-2022 en als reactie te sturen dat de gemeente Winterswijk verwacht dat de Achterhoekse systematiek voor de loon- en prijsindexatie wordt aangehouden, dat het advies van de financiële ambtenaren moet worden opgevolgd en dat eventuele beleidsintensiveringen geen verhoging van de gemeentelijke bijdrage tot gevolg mogen hebben.
Bijlagen
-
BBespreekstukken
-
B.6
De eigenaren van het perceel Grote Veldweg 2 hebben een verzoek ingediend om de bestemming van het perceel Grote Veldweg 2 zodanig te wijzigen dat ter plekke een dierenpension gevestigd mag worden. Het vigerende bestemmingsplan laat het gevraagde dierenpension niet toe. Tevens is de huidige oppervlakte die mag worden gebruikt voor bedrijfsdoeleinden niet toereikend. Het ontwerpbestemmingsplan Grote Veldweg 2, waarin voorzien is in een bestemmingswijziging ten behoeve van een dierenpension, heeft van 26 oktober 2016 tot en met 6 december 2016 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn 6 zienswijzen ingediend bij de gemeente. De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de nota zienswijzen en het bestemmingsplan ‘Grote Veldweg 2’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
Bijlagen
-
B.7
In 2016 stelde de raad de Ruilkrant Winterswijk vast als strategisch kader voor het Experiment Stedelijke Herverkaveling. Na 2 jaar herverkavelen staan we klaar om meerdere gebieden rondom het centrum van Winterswijk grondig aan te pakken. Doel is de leefbaarheid van Winterswijk te vergroten. Overbodige meters vastgoed worden aan de markt onttrokken en de vraag concentreert zich op de ruimtelijk en economisch beste plekken in Winterswijk en de regio. De raad wordt voorgesteld de laatste ruildeals te onderschrijven en andere noodzakelijke besluiten te nemen om in 2018 te starten met de uitvoering van Focusgebieden Belastingkantoor, Zonnebrink en EucalyptaPark en de Tender voor Focusgebied Het Weurden.
Bijlagen
-
B.8
Op 24 november 2016 heeft de raad de “Visie onderwijsvoorzieningen gemeente Winterswijk’ vastgesteld. De visie heeft een breed draagvlak bij het Lokaal Educatief Agendaoverleg (LEA). Met die visie was en is het onderwijshuisvestingsplan voor een groot deel al ingekleurd. Voorts werd besloten nader onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden en consequenties van door decentraliseren van onderhuisvesting alsmede onderzoek te doen naar kansen en mogelijkheden tot het duurzaam handhaven van onderwijsvoorzieningen dan wel tot omvorming daarvan tot integrale kind centra. De ‘Notitie onderzoek realisatie onderwijsvisie Winterswijk’ heeft de instemming van Lokaal Educatief Agendaoverleg. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de Notitie onderzoek realisatie onderwijs visie gemeente Winterswijk en in te stemmen met de aanbevelingen in voornoemde notitie.
Bijlagen
-
C
Bijlagen